Култура

Зрењанин је град с дугом традицијом у више области културног стваралаштва – позоришној уметности (има најстарију позоришну зграду у Србији, саграђену 1839. године), музичкој и ликовној уметности, аматерском стваралаштву. Водеће установе културе у Зрењанину данас су:
 
Народно позориште "Тоша Јовановић" професионални је театар са драмском, луткарском и камерном сценом. Луткарска сцена у самом је врху међу луткарским позориштима у Србији, са више од 300 награда на смотрама и фестивалима у земљи и иностранству.
 
Народни музеј – са реновираном сталном поставком на пет одељења, са  три изложбена простора, са укупно више од 33.000 експоната, и са више од 80 хиљада посетилаца годишње, проглашен је за најбољи музеј у Србији у 2006. години.
 
Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин" поседује око 150.000 наслова, а организационо функционише кроз позајмно, научно и  завичајно одељење, клуб књиге и издавачку делатност. Годишње пласира већи број нових наслова, организује промоције и тематске књижевне вечери, а 1991. године установила је и Фонд "Тодор Манојловић", с циљем да истражује, објављује и афирмише дело књижевника Тодора Манојловића, као и да подстиче књижевно стваралаштво. Фонд је успоставио специјалну награду под називом "Награда за модерни уметнички сензибилитет".
 
Историјски архив чува писану архивску грађу са простора средњег Баната, са најстаријим примерцима из 16. века. Поседује драгоцене повеље, уникатне књиге, ретку периодику. Организује периодичне тематске изложбе у Изложбеном салону, а 2007. године награђен је престижном наградом "Златна архива", као најсупешнији архив у Србији.  
 
Савремена галерија Уметничке колоније "Ечка" организује годишњу ликовну колонију акварела, и поседује фонд од преко 2000 дела савремене домаће уметности, као и изложбени простор са око 20 различитих поставки годишње.
 
Аматерско позориште "Мадач", које своје представе изводи на мађарском језику.
 
Културни центар Зрењанина комплексна је установа културе која се бави организацијом концерата, тематских  трибина, изложби, филмских пројекција, стручних скупова, уз сопствену драмску продукцију и издавачку делатност. 
 
Омладински хор "Коча Коларов" члан је међународне асоцијације хорова, учесник бројних међународних такмичења и смотри, и носилац звучне титуле "Summa Cum Laude", као најбољи европски хор. Са још неколико мањих хорова који негују претежно домаћу духовну музику наставља богату градску хорску традицију.
 
Градски дувачки оркестар репрезентативни је представник музичког живота града и учесник на бројним међународним такмичењима дувачких оркестара, смотрама и манифестацијама у земљи и иностранству. Једини је оркестар из Србије који је члан Светске асоцијације дувачких оркестара (WASBE). Основан је 1973. године и имао је више од 700 наступа. Негује и камерно музицирање, а његови чланови претежно су професори Музичке школе "Јосиф Маринковић", садашњи и некадашњи ученици, што обезбеђује оркестру високу професионалност.
 
Савез аматерских културно-уметничких друштава (САКУД) окупља аматерске ствараоце, окупљене у тридесет културно-уметничких друштава, у више области културе – фолклору, ликовној и драмској уметности, музици и неговању етно-традиције. Организује међународни фестивал фолклора "Лала" и наступе наших уметника у иностранству.