Бања Русанда

Интернет презентација: https://banjarusanda.rs/
 
Бања Русанда, у Меленцима (17 км северно од Зрењанина), излетиште и лечилиште, има готово век ипо дугу традицију у лечењу лековитим блатом из језера Русанда, које представља реликт Панонског мора. Језеро захвата површину од 4 квадратна километра, са дном прекривеним муљем претежно неорганског порекла, веома чистим, мириса на сумпор-водоник.
 
 
 
Некада је блато из Русанде извожено у европске метрополе, а бања је званично почела с радом 1867. године, као задужбина Јосифа и Ане Клаић "болном српском човештву". Воду и муљ језера испитивала је екипа стручњака Царске бечке академије "Јојиф" пуних десет година и установила да у погледу лековитости не заостаје за тада чувеним бањама Францесбад и Маријенбад.
 
 
 
Русанда је данас једино активно бањско лечилиште у Банату и као Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију располаже са око 400 лежаја у неколико објеката стационара, као и у приватном смештају. Два павиљона су хотелског типа и располажу углавном собама са два или три лежаја, а постоје и једнокреветне собе. Свака соба има посебно купатило са туш кабином, телефон и телевизор. У понуди су и различити пакети велнес услуга.
 
 
 
Цео бањски комплекс смештен је у боровој и липовој шуми испресецаној стазама за шетњу и рекреацију. У непосредној близини бањског центра налази се и мотел "Липов цвет" и комплекс спортских терена за фудбал и мале спортове.