Ечка

Удаљена свега неколико километара од Зрењанина и "ослоњена" на истоимену југоисточну градску индустријску зону, Ечка је насеље богате историје и с више занимљивих туристичких одредница.

Овде је некада било седиште властелинства грофова Лазар. Лазар Лукач, пореклом Јерменин из Ердеља, купио је 1781. године огромне поседе од бечког двора и био родоначелник породице која је пуних 160 година владала Ечком. Њихов дворац, "Каштел", подигнут 1820. године у енглеском стилу, постао је центар друштвеног и културног живота већи и од самог Бечкерека. Дворац је изградио Лазар Агоштон, а на отварању дворца, уз присуство и тада најбогатијег властелина Угарске, грофа Естерхазија, свирао је на клавиру и деветогодишњи музички вундеркинд, Франц Лист, и задивио све присутне својим талентом. Годинама после помпезних догађаја везаних за отварање дворца, народ је препричавао незаборавне дане, када је и најсиромашнији мештанин осетио радост несвакидашњег славља. Дворац и његову предивну околину припадници породице Лазар користе све до 1893. године, када умире њихов последњи потомак. Управници имања се смењују потом све до краја Другог светског рата.

 

 Fontana u dvorištu Ulaz u Kaštel 


Претворен у луксузни хотел високе категорије, дворац "Каштел" и данас привлачи пажњу посетилаца овог краја, а његово окружење немо сведочи о богатој и бурној историји овде ствараној вековима... "Каштел" тренутно располаже са 14 соба и 3 апартмана, које су мешавина модерног и средњевековног дизајна, а у плану је и значајно проширење капацитета. Целокупно здање окружује велики парк, који је такође недавно обновљен и ревитализован.
 
У насељу Ечка, у ком вековима складно живе Срби и Румуни, пажњу намерника завређују и три објекта духовне и градитељске културе: српска и румунска православна и католичка црква. Српска православна црква Светог Николе, подигнута 1711. године и покривена шиндром, најстарија је сачувана црква у Банату, док је Римокатоличка црква, задужбина породице Лазар из 1884. године, декорисана радовима фламанских мајстора.

 

Verski objekatИз Ечке се брзо стиже и до истоименог рибњака, познатог и у европским размерама.

Најзад, Ечка заузима значајно место и на ликовној карти Србије. Још од 1956. године овде постоји сликарска колонија, смештена у комплексу око дворца, која организује два годишња сазива акварелиста. Збирка савремене уметности, настала током рада Колоније, данас садржи више од две ипо хиљаде експоната и обогаћује се сваке године.