ДОБРОДОШЛИ У ЗРЕЊАНИН!

Зрењанин је највећи град српског дела Баната и његов је политички, економски, културни и спортски центар. По површини територије која му административно припада (1.326 км2), Зрењанин је највећи град у Војводини и други у Републици Србији, са око 130 хиљада становника и преко 20 нације које живе у њему. Његов развој је трајао скоро седам векова, јер је као насеље под именом Бечкерек први пут забележено у историјским документима још давне 1326. године.

 

    

 

Данас, када долазите у Зрењанин, долазите у град мултикултурализма, мулти деноминационализма и толеранције међу народима, долазите у град културе, уметности, спорта, у град мостова, град младих и град снажног економског раста. Зрењанин могу да препознају сјајни клубови међународне репутације, Народни музеј или Историјски архив, најбољи у Србији у 2007. години, али и спортска имена Дејана Бодироге, Снежане Перић, браће Грбић, Ивана Лендјера, Ивана Шпановића или Маје Огњеновић. Такође га је могуће препознати по врхунским представама луткарског позоришта, окупљањима колонија акварела, али и бројним културним догађајима током традиционалне туристичке и комерцијалне манифестације "Дани пива", која се одржавала у последњој недељи августа већ 23 године.

 

    

 

Након што је био познат као "највећа фабрика хране на Балкану", чија је прехрамбена индустрија била главни добављач целокупног тржишта бивше Југославије, а након што је прешла тешке године и прелазни период, данас је Зрењанин један од најатрактивнијих градова за инвестирање у Србији. Такве ласкаве похвале добио је 2006. године од Агенције за међународни развој УСАИД-а, после такмичења локалних самоуправа у погледу услова створених за пословање названих "Инвестирајте у Србију".

 

      

 

2007. године проглашен је градом будућности, а Светска банка га је 2008. године сврстала на прво место међу градовима у Србији по укупној организацији пословног окружења. У само две године Зрењанин је склопио преко 20 уговора о гринфилд инвестицијама са страним и домаћим компанијама, у вредности преко 400 милиона евра. На ободу града појављују се нове индустријске зоне, а од Зрењанина до Европе и света испоручују се производи текстилне, машинске, прехрамбене, хемијске, електро, фармацеутске и друге индустрије ...

 

    

 

На раскрсници главних унутрашњих путева и пловних путева, 50 километара од Новог Сада, 75 од Београда и 50 од границе са Европском унијом (Румунија), Зрењанин је данас отворен град, спреман да прихвати нове идеје, начин пословања. размишљање или развој нових технологија. Зрењанин је град традиционалног гостопримства и могућности за пријатан боравак у његовој средини.

 

Дођите и уверите се сами.

Добродошли!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca1.jpg