Како до претприступних фондова ЕУ

Завршна конференција пројекта под називом „Јачање административних капацитета за апсорпцију средстава из претприступних програма ЕУ у региону Баната“ одржана је данас у зрењанинском хотелу Војводина, а присуствовао је и Чедомир Јањић, заменик градоначелника Зрењанина.
 
Оцењујући то врло важним догађајем, Јањић је истакао да је веома важно информисати и обучити људе и начинити водич којим ће се олакшати и ефикаснији приступ фондовима ЕУ, тј. доделити средства за реализацију пројеката који ће, како рекао је, побољшати живот и у Зрењанину и у Банату.

 

 

Директор Регионалне агенције за социјално-економски развој - Банат, Ирена Живковић каже да овај центар, заједно са Регионалним развојним агенцијама Посавје и Засавје (Словенија), спроводи пројекат који финансијски подржава Министарство економије, технологије и програма за учешће у међународном развоју Републике Словеније.
- Крајњи корисници овог пројекта су локалне самоуправе, невладине организације и привреда Баната, а активности су укључивале детаљну припрему за аплицирање на ЕУ фондове - рекла је она.
 
Према њеним речима, веома је важно да је Банат препознао потребу за јачањем административних капацитета за управљање ЕУ средствима као приоритет своје развојне политике. Пројекат је обухватио радионице у Зрењанину, Панчеву и Кикинди, за више од 100 полазника, на којима су представљена позитивна искуства из словеначке праксе, из Посавја и Засавја.

 

 

Један од резултата пројекта је водич „Како направити успешан предлог пројекта“, који је данас промовисан на Конференцији.

 

Сташа Балох Плахутник, из Регионалног центра за развој регије Засавје, рекла је да је пројекат трајао годину дана са много радионица и различитих циљних група и да пружа обуку за аплицирање за ЕУ ​​средства на основу словеначког искуства.