Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца на спомен-плочу пуковнику Драгутину Ристићу - Бригадиру и ослободиоцима града у Првом светском рату у холу Градске куће, у Зрењанину је јуче обележен 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату.
 
На сто прву годишњицу од окончања Великог рата, Дан примирја обележен је широм земље, пригодним скуповима, одавањем поште личностима из тог периода наше историје и полагањем венаца на спомен-обележја посвећена Првом светском рату. Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком, чиме су окончана ратна дејства на западном фронту. Силама Антанте - Француској, Уједињеном Краљевству и Русији - као савезничка сила прикључила се Краљевина Србија и дала изузетан допринос укупној победи у Првом светску рату и сламању Аустроугарске монархије.

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Цвеће на спомен-плочу Бригадиру Ристићу, команданту пешадијске бригаде Гвозденог пука “Књаз Михаило”, војне јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек, су положиле делегације Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, Команде Банатске бригаде и Гарнизона Војске Србије у Зрењанину и градског одбора Покрета обнове Краљевине Србије. У име Града Зрењанина венац су положили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, помоћник градоначелника Симо Салапура и начелница Градске управе Јасмина Малинић.
 
Обраћајући се присутним медијима, заменик градоначелника Саша Сантовац је подсетио да је држава Србија 2012. године увела обележавање дана примирја у Првом светском рату, и да је тај датум данас државни празник.  
“Град Зрењанин се придружио градовима у нашој земљи који обележавају овај значајан историјски датум, и сваке године на пригодан начин подсећамо се историјских догађаја из Првог светског рата. Ово је прилика да одамо пошту свима онима који су дали своје животе за слободу, а више их је од стотину хиљада. Победа је остварена, а ми се присећамо тадашњих дешавања који су део наше историје, и сада морамо уложити све напоре да се те ратне страхоте никада више не понове, уз велико поштовање жртвама у Првом светском рату, али и ратовима који су уследили и касније на нашим просторима. Заједнички креирамо бољу слику, и сигурну будућност за нашу земљу”, рекао је Сантовац након јучерашње церемоније у холу Градске куће. 

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5472/Dan_primirja_1SR_0.jpg