Сви су они победници - отворена изложба посвећена зрењанинским параолимпијцима

У изложбеном салону Народног музеја Зрењанин данас је отворена изложбена поставка “Победници - зрењанински параолимпијци”. Град Зрењанин и Народни музеј Зрењанин ову изложбу организују у част суграђана који су на националном и интернационалном нивоу забележили врхунске резултате у неколико спортских дисциплина, представљајући своје клубове, град и државу Србију. Њихове биографије, као и приложени предмети, сведоче о важности учешћа особа са инвалидитетом у спортском животу.
 
 
 
 
Изложбу је званично отворио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истакавши да су параолимпијци важан део велике зрењанинске спортске породице и да могу бити узор и посебна инспирација свима нама.
- До сада нисмо имали овакав тип изложбе, не само у Зрењанину, али то није случајно, јер у нашем музеју постоји соба историје спорта, једини смо град ван Београда у ком је организована изложба “Пут олимпијских вредности”, а сада представљамо параолимпијце, победнике, њихова борба са медаљама и борба њих самих са собом нешто је што заиста инспирише и што сви треба да поздравимо и подржимо. Ми, као локална самоуправа, трудимо се да такву подршку дајемо колико је у нашој моћи, али оно што је несумљиво јесте да држава за спорт никада није издвајала толико средстава као што данас чини - рекао је градоначелник. 
 
Казао је још и да када су у Бриселу одлучили да титулу Европског града спорта доделе Зрењанину, то није било само због наших прослављених спортиста, њихових успеха и медаља, броја клубова које окупља Спортски савез града или због спортске инфраструктуре, већ и због односа локалне средине према особама са инвалидитетом и њиховог учешћа у спортским активностима града. 
 
 
 
 
У име параолимпијаца представљених на изложби обратио се стонотенисер Горан Перлић, учесник на две параолимпијаде, а у име Народног музеја обратили су се в.д. директора Синиша Оњин и једна од ауторки изложбе и текста, Душка Коларов
 
Параплегичарски спорт у Зрењанину је свој најнепосреднији израз пронашао у деловању и успесима два клуба која су остварила завидне резултате у протеклом периоду: у питању су Стонотениски клуб инвалида “Зрењанин К2” и Стрељачки клуб особа са инвалидитетом “Олимп”.
 
Изложба “Победници – зрењанински параолимпијци” представља спортисте са инвалидитетом учеснике параолимпијада који су чланови (некадашњи, односно актуелни) овдашњих спортских клубова. Представљени су Горан Перлић, стонотенисер, Снежана Николич, Ласло Шурањи, Живко Папаз и Симо Кецман, стрлеци, Катарина Драганов Чордаш, пливачица и Јасмин Бамбур, скијаш. Својим присуством, отварање су увеличали Горан Перлић, Ласло Шурањи и Симо Кецман
 
Зрењанинци на параолимпијадама наступају у стоном тенису, стрељаштву, пливању и скијању, а међу српским параолимпијцима има такмичара и у атлетици. Југословенски параолимпијски тим наступио је први пут на Играма 1972. године. Представници наше земље учествовали су на свим Параолимпијским играма до сада (изузев у Торонту, Канада 1976) и увек се враћали овенчани медаљама. 
 
 
 
 
Свечаном отварању присуствовали су и истакнути спортски стручњаци, тренер најтрофејније селекције наше земље, ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић, као и тренер теквондо репрезентације Србије Драган Јовић Гале, за које је градоначелник приредио и пријем у свом кабинету. Добра сарадња Града Зрењанина с националним ватерполо савезом већ је резултирала гостовањем у нашем граду државног тима, организацијом финала Купа Србије и женског међународног ватерполо турнира, град има и суперлигаша у том спорту, а очекују нас и нова такмичења. Такође, и теквондо спорт има у Зрењанину јако упориште и сваке године град је домаћин великог међународног турнира, па је данашња посета искоришћена и за разговор о будућој сарадњи. Пријему у кабинету градоначелника присуствовали су и Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина и Зоран Јерковић, спортски радник, некадашњи председник Карате федерације Србије. 
 
 
 
 
Отварању изложбе присуствовали су још и челници Спортског савеза Војводине, председница Јасмина Јурас и генерални секретар Младен Стојшин, који су потом, заједно са Савићем и Јовићем посетили и одељење музеја посвећено историји спорта у Зрењанину. 
 
Изложбу “Победници - зрењанински параолимпијци” приредиле су Александра Ђукић, Душка Коларов и Ивана Арађан из Народног музеја Зрењанин, а у оквиру агенде “Зрењанин, европски град спорта 2021.”. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6341/izlozba_paraolimpijci_0.jpg