Зрењанин међу градовима у Србији у којима су остварене највеће енергетске уштеде - активности у тој области доносе резултате

Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије донело је крајем августа ове године предлоге препорука за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства за смањење потрошње електричне и топлотне енергије, а према првим извештајима Зрењанин је, уз Београд, Сремску Митровицу и Суботицу, један од градова у ком су остварене највеће уштеде.

Говорећи о постигнутим уштедама, градоначелник Симо Салапура је подсетио да је средином септембра оформио Радну групу за рационализацију потрошње електричне и топлотне енергије. У раду те групе, поред његових сарадника, учествују и представници ЈП “Електропривреда Србије”-Електродистрибуције Зрењанин, “Термоелектране - топлане” Зрењанин, ЈП “Градска топлана”, Јавног предузећа за урбанизам, Регионалне привредне коморе Зрењанин и Одељења за привреду Градске управе.

 

 

Та Радна група формирана је управо са циљем да, у складу са смерницама Владе Републике Србије, у локалу следи препоруке за смањење потрошње енергије, као и да износи предлоге и сугестије и тиме утиче на потрошаче, пре свега у јавном сектору, како би се остварила планирана уштеда од 15 одсто у предстојећем периоду.

Поред уштеде енергије која је на тај начин остварена у јавном сектору, домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије одобрен је попуст, и то у периоду од 1. октобра ове до 31. марта идуће године.

Иначе, Град Зрењанин је и у претходном периоду инвестирао милионске динарске износе у побољшање енергетске ефикасности. Наиме, за замену котлова у неколико школа уложено је 40 милиона динара, а замењена је и столарија на неколико школских објеката у граду и насељеним местима, што се директно одражава на уштеду енергије већ у првој грејној сезони.

 

 

Значајна су улагања и за суфинансирање мера енергетске санације, породичних кућа, станова и стамбених зграда које се односе на унапређење термичког омотача, термотехничких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде на територији града Зрењанина. 

Током 2021. године, Град Зрењанин је расписао  јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације, а тицао се замене спољних прозора и врата, са пратећим грађевинским радовима, као и замене котлова на природни гас у кућама које поседују систем централног грејања. На тај јавни позив пријавио се велики број грађана, а услове је испунило 97 њих заинтересованих за замену котлова и 188 за замену прозора и врата. енергетску санацију определио. За ту намену Град Зрењанин је заједно са средствима Министарства рударства и енергетике определио  22,9 милиона динара

 

 

Ове године за ту намену Град је издвојио још више средстава. Средства за сунфинасирање мера износе близу тридесет милиона динара, од којих су 15 милиона динара буџетска средства локалне самоуправе, а 14,5 милиона динара износи субвенција Министарства рударства и енергетике Републике Србије, преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности.  

Према информацији Комисије за реализацију мера енергетске санације града пристигло је више од три стотине пријава заинтересованих корисника, највише за замену столарије. Субвенције је добило више од 225 подносилаца пријава који су остварили то право.Потписивање Уговора са крајњим корисницима биће организовано током наредних дана. 

 

 

Градоначелник је изразио задовољство што ће сви они осетити бенефите који се тичу уштеде енергије, а самим тим и смањења рачуна у домаћинствима и навео да ће Град наставити у том правцу и у наредном периоду, излезећи у сусрет заинтересованим грађанима, а све у циљу како би Зрењанин постао енергетски ефикаснији град. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6818/thumb_Grad_00.jpg