Одржана седница Градског већа – усвојен Предлог Одлуке о буџету града Зрењанина и програми пословања јавних предузећа и установа за 2023. годину

Седница Градског већа одржана је данас у Барокној Сали Градске куће, а једна од најважнијих тачака била је Утврђивање Предлога Одлуке о буџету града Зрењанина за 2023. годину, о којој је известила Еуђенија Бесу.

 

 

Током седнице усвојен је и Предлог Одлуке о остваривању права на повлашћен градски превоз на територији града Зрењанина, а известилац Јелена Драгић указала је да се, између осталог, уводи још једна категорија, а то су сви ученици основних и средњих школа са територије града Зрењанина. 
Чланови Градског већа усвојили су и Предлог Одлуке о изменама Одлуке о локалним комуналним таксама и Предлог Одлуке о изменама Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина, као и предлоге одлука о програмима пословања јавних предузећа и установа за 2023. годину.

 

 

Такође, усвојен је и Предлог Измене и допуне Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2022. годину, Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Зрењанина за 2022. годину у периоду јануар-јун 2022. године, Предлог Закључка о давању сагласности на Посебан програм о коришћењу субвенција из буџета града Зрењанина за ЈКП ''Водовод и канализација'' Зрењанин за 2023. годину и Предлог Одлуке о образовању јединица цивилне заштите опште намене и специјализованих јединица цивилне заштите за узбуњивање на територији града Зрењанина.

 

Градоначелник Симо Салапура, који је и председавао седницом, указао је да је укупно планирани обим буџета за 2023. годину 5,5 милијарди динара и да се близу милијарду динара односи на капиталне пројекте, односно капиталне инвестиције.
- Када о томе причамо, причамо о наставку изградње канализационе мреже и наставку изградње нашег стадиона, такође и о јавно - приватним партнерствима који су битни за заштиту животне средине, али и о санацији градске депоније, о јавно – приватном партнерству за путну инфраструктуру и низ других пројеката – напоменуо је градоначелник.

 


Истакао је и да је важно указати да је буџет за 2023. годину за заштиту животне средине увећан за скоро 200 милиона динара и да показује настојања Града Зрењанин и локалне самоуправе да се са проблемима из те области озбиљно баве.
- Када је у питању заштита животне средине, очекујемо и велику подршку Министарства за заштиту животне средине, односно виших нивоа власти. Када је реч о буџету за наредну годину важно је рећи и да настављамо да подржавамо и наше најмлађе, наше ђаке прваке, јер су обезбеђене ђачке торбе и прибор, као и бесплатни уџбеници за њих, а водимо рачуна и о социјалној одговорности и компоненти тако да ћемо наставити са подршком и подстицајима када су у питању енергетски ваучери за најугроженије суграђане – рекао је градоначелник Салапура.

 

 

 

Навео је и да је данас усвојеним тачкама промењен програм који се тиче отуђења градског грађевинског земљишта јер се јавио инвеститор који жели да инвестира у нашој индустријској зони.
- У питању је парцела од дванаест хектара и сада полако финализујемо те преговоре, а јавност ће о томе бити обавештена у наредном периоду, када будемо финализовали договор. Када су у питању наша јавна предузећа истакао бих да смо издвојили средства захваљујући којима ће наше јавно предузеће „Пијаце и паркинзи“ добити ново „паук возило“, а настојимо и да осавремењавамо наше Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ које ће добити још једно специјално возило за прочишћавање канализације и мислимо да ће то подићи квалитет услуга наших јавних предузећа – рекао је још градоначелник Симо Салапура. 
  
        
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6834/GRADSKO_VECE_09_12_2022_00.jpg