Организација “Светосавље” дванаести пут доделила Светосавске стипендије -  уз Град Зрењанин, значајна подршка знању, солидарности и друштвеној одговорности

У Барокној сали Градске куће у Зрењанину данас је одржана свечаност на којој су, по дванаести пут, уручене Светосавске стипендије, које традиционално додељује Организација “Светосавље”. За школску 2022/23 годину ове стипендије заслужило је петоро студената и 16 ученика средњих школа са територије Града Зрењанина и општине Житиште. Стипендије је уручио председник Организације “Светосавље” Драган Видаковић, а свечаности су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, помоћница градоначелника Марија Дамјановић и чланови Управног одбора “Светосавља”. 
 
 
 
 
Сврха Светосавских стипендија је да охрабре и помогну школовање деце која желе да уче и постижу одличне резултате, а потичу из породица са више деце слабијих материјалних могућности. Овогодишњи фонд за стипендирање износи укупно 1.300.000 динара, а износ појединачних годишњих стипендија је 100.000 динара за студенте и 50.000 динара за ђаке, које ће бити исплаћене у десет једнаких месечних рата.
 
Поздрављајући присутне у име Града Зрењанина и у своје лично име, градоначелник Салапура је истакао да град сваке године додељује стипендије ученицима и студентима, али да, када су млади у питању, за ту намену средстава никада није довољно. 
- Ове године имали смо пријатан “проблем” да организујемо уручење стипендија, јер смо их доделили укупно 283, са приближним износом од око 20 милиона динара и то је рекордан, историјски износ, никада раније град није имао толико стипендиста. Међутим, када су у питању млади, таленти, деца која су се исказала током школовања и студирања, јако је битна и ова помоћ Организације “Светосавље”, која је специфична и доприноси не само промоцији образовања, већ и промоцији породичних вредности. У некој нашој агенди јесте и подршка вишечланим породицама, кроз различите организације и манифестације које организујемо на територији нашег града - казао је градоначелник. 
 
 
 
 
Додао је и да је услов за више средстава у буџету, из ког се исплаћују и стипендије, стварање доброг привредног амбијента у граду. 
- У том смислу исказујем делимично задовољство - јер нисам никада у потпуности задовољан развојним темпом града - колико се наш град развија и колико се улаже у инфраструктуру, колико се гради нових производних погона, нових станова, колико смо близу решавања вишедеценијског проблема пијаће воде, уз очекиван почетак изградње аутопута. То ће умногоме променити привредну слику града и верујем да ће млади људи, који су данас овде, у наредном периоду креирати и привредни и друштвени амбијент у нашем граду и у том смислу желим да име се захвалим на ономе што су постигли до сада. Сваки ваш резултат, свака борба за већу оцену и успех на такмичењима такође су и промоција нашег града, што ми је, као градоначелнику посебно драго, јер сте овде као најбољи међу најбољима - честитао је градоначелник стипендистима и позвао и друге организације и удружења да следе пример “Светосавља” и његових хуманитарних активности. 
 
 
 
 
Председник “Светосавља” Драган Видаковић рекао је да је ова стипендија значајна и другачија у односу на стипендије које додељују град или држава.
- Основни услов за њено добијање јесте да кандидати долазе из породица са троје и више деце и то је елиминациони критеријум јер смо, као “Светосавље”, желели да укажемо на значај породичних вредности и положај деце у вишедетним породицама. Сигурни смо да је њима знатно теже да крче пут ка успеху и да су то породице којима треба и материјално помоћи, али и за које треба указати друштву да више обрати пажњу, како би та деца имала једнаке могућности за школовање и усавршавање. Важно је и да се Светосавске стипендије обезбеђују искључиво из сопствених средстава чланова “Светосавља”, да се дарују од срца и да се чланови “Светосавља” руководе поукама Светог Саве који нас позива на солидарност - поручио је Видаковић и изнео податак да је од доделе првих Светосавских стипендија, 2011. године, стипендирано 173 студената и 164 ученика, и да је за те сврхе “Светосавље” до сада обезбедило укупно 14.480.000 динара. 
 
 
 
 
У име стипендиста, захвалила се Милена Ћоровић, ученица Медицинске школе у Зрењанину. 
  
“Светосавље” је и овом приликом доделило посебну захвалницу пријатељима организације, за подршку у остваривању његове мисије и циљева, овога пута Културном центру Зрењанина. Признање су примили директор Горан Маринковић, помоћник директора и руководилац програмске службе Владимир Ђурић и Сандра Бањанин, уредница програма визуелних уметности.
 
Свечаност доделе Светосавских стипендија увеличао је Градски дечји хор Културног центра, под управом Сенке Милисављевић

Студенти који су добили Светосавске стипендије: 
1. Анита Миклеуш, Медицински факултет Нови Сад 
2. Милица Вуков, Медицински факултет Београд  
3. Сара Агић, Технолошки факултет Нови Сад 
4. Љубица Живковић, Економски факултет Нови Сад  
5. Катарина Ћоровић, Биолошки факултет Београд 
 
Ученици који су добили Светосавске стипендије: 
1. Лука Вуков, Зрењанинска гимназија  
2. Татјана Миклеуш, ЕТШ „Јован Трајковић“  
3. Емина Миклеуш, ЕТШ „Јован Трајковић“  
4. Милица Борић, ЕТШ „Јован Трајковић“  
5. Александар Раданов, Зрењанинска гимназија  
6. Алекс Сењи, Зрењанинска гимназија  
7. Марија Живковић, Зрењанинска гимназија  
8. Анђела Микавица, Зрењанинска гимназија  
9. Милица Микавица, Зрењанинска гимназија  
10. Николај Радовановић, Средња пољопривредна школа Зрењанин  
11. Филип Поучки, Зрењанинска гимназија  
12. Милена Ћоровић, Средња медицинска школа Зрењанин  
13. Тијана Шакић, Зрењанинска гимназија  
14. Нина Антић, Зрењанинска гимназија  
15. Андрија Јанковић, Зрењанинска гимназија  
16. Михаила Вујин, Зрењанинска гимназија 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6839/SVETOSAVLJE_2022_0.jpg