У склопу програма обележавања седамдесет година од смрти Уроша Предића у Градској кући одржана промоција обновљеног и редизајнираног издања публикације "Дакле, Ви сте тај Урош Предић?"

Поводом обележавања 70 година од смрти Уроша Предића, Град Зрењанин у сарадњи са Народним музејом Зрењанин организована је промоција обновљеног и редизајнираног издања публикације „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?” ауторке Оливере Скоко, више кустоскиње-историчарке уметности, а пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Пред почетак промоције градоначелник Симо Салапура организвао је пријем за ауторку Оливеру Скоко, Данијелу Ванушић, помоћницу министра за културно наслеђе и дигитализацију, др Снежану Мишић, музејску саветницу Галерије Матице српске, и модераторка данашњег скупа Ивану Арађан, вишау кустоскињу-историчарку уметности. 

 


Обележавајући 160 година од рођења сликара Уроша Предића, Народни музеј Зрењанин је 2017. године приредио изложбу из свог фонда која приказује животни и стваралачки пут овог изузетног уметника. Јубилеј је био повод да се још једном скрене пажња на чињеницу да ова установа чува вредни легат Уроша Предића, што је уз поједина дела која су у Збирку ликовне уметности пристизала откупом и поклоном, чинило основу саме поставке. Изложба је након представљања у Зрењанину гостовала у још пет градова у земљи и региону. 
Поставку је пратио репрезентативни каталог који је привукао једнаку пажњу и интересовање јавности, тако да је Народни музеј Зрењанин реализовао ново издање постојеће публикације, уз ажурирање података и измењено дизајнерско решење.

 

 

Данијела Ванушић, помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију казала је да је то Министарство подржало пројекат обележавања 160 година од рођења Предића, односно изложбу у зрењанинском Народном музеју  и пратећу публикацију која је данас представљена у обновљеном и редизајнираном издању.
- Веома ми је драго што се овде, у Градској кући, уз подршку Града Зрењанина и градоначелника обележава 70 година од смрти нашег великог сликара, и то пригодним програмом и публикацијом која је по свему специфична јер је ауторка цео опус представила кроз визуру легата, оног најинтимнијег и личног што је Урош Предић сачувао за себе и што је после његове смрти припало музеју у Зрењанину. Сматрам да је ово изузетан програм и прави начин да се још једном подсетимо лика и дела Уроша Предића и да на неки начин не дозволимо да све то оде у заборав – казала је Ванушић.

 

 

Градоначелник Салапура указао је да лик и дело Уроша Предића превазилази локалне оквире и да је реч о светски познатом уметнику који је задужио све нас.
- Наша обавеза и жеља јесте да гајимо културу сећања, не само на њега, већ и на све зрењанинске великане и с тим у вези је и ово обележавање 70 година од његове смрти и повод да се присетимо његових великих дела, али и да најавимо оно што ћемо радити у наредном периоду. Наравно уз подршку Министарства културе, Матице српске и Покрајинског секретаријата за културу, намеравамо да ове године отпочнемо радове на спомен – кући Уроша Предића у Орловату. То је за нас велики, капитални пројекат и битан пројекат који ће подстаћи све културне раднике и становнике Зрењанина, а посебно Орловата одакле потиче Предић, да не заборављамо људе који су потекли из ове средине – рекао је Салапура. 

 


 
Ауторка публикације „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?” Оливера Скоко  казала је да је изложбу видело преко 60.000 посетилаца у шест градова у Србији и региону и да се самим тим створила потреба и велика заинтересованост да пратећа публикација доживи своје ново издање.
- Одштампали смо је управо захваљујући Министарству културе, наравно град Зрењанин је покренуо причу да обележимо седамдесет година од смрти Уроша Предића, ту су са нама и представници Галерија матице српске која броји последње дане изложбе о Урошу Предићи.  Имам утисак да свако заиста може са своје стране да допринесе и препозна значај Уроша Предића, а он није мали и заправо његово стваралаштво нас обавезује да га памтимо управо по том изузетно богатом раду – казала је Скоко. 

 


Град Зрењанин, у сарадњи са установама културе и МЗ Орловат, од 8. до 11. фебруара обележава 70. годишњицу од смрти Уроша Предића. Синоћ је у Народном позоришту „Тоша Јовановић” приказана монодрама „Ја ћу теби љуба бити” Музејског театра Музеја Крајине из Неготина. 
На дан сликареве смрти, у суботу, 11. фебруара, на месном гроблју у Орловату у 11 часова биће положени венци на гроб Уроша Предића и служен помен, а након тога, присутни ће посетити храм Ваведења Пресвете Богородице, у центру села, градителјско дело истакнутог архитекте модерног правца Драгише Брашована и споменик културе од великог значаја.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6900/PROMOCIJA_UROS_PREDIC_00.jpg