Дан сећања на жртве НАТО агресије на нашу земљу обележен испред спомен-обележја у Зрењанину и у Стајићеву

Дан сећања, двадесет четврта годишњица од почетка НАТО агресије и бомбардовања наше земље, тадашње Савезне Републике Југославије, обележава се данас широм Републике Србије. Дан сећања у Зрењанину обележен је традиционалним пријемом у Градској кући за представнике гарнизона Војске Србије у Зрењанину - Банатске бригаде и чланове удружења породица погинулих суграђана у ратовима деведесетих година, одржавањем комеморативног скупа, служењем помена и полагањем венаца на спомен-обележје припадницима војске, полиције и добровољцима погинулим у ратним сукобима 1991-1999. године. У Стајићеву су положени венци на спомен-чесму и симболично откривена табла с називом улице Славише Кепића, страдалог 1999. године у борбама на Косову и Метохији. 
 
 
 
 
Венце су на спомен-обележје у Зрењанину положили представници Банатске бригаде, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, удружења ратних војних инвалида, војних пензионера, ратних и полицијских ветерана, Организације резервних војних старешина, СУБНОР, као и чланови породица погинулих бораца. Помен су служили свештеници Српске православне цркве - Епархије банатске, храма Светог Арангела Михаила у Зрењанину. 
 
У делегацији Града Зрењанина која је положила венац били су градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић. У име Средњобанатског управног округа венац је положила делегација предвођена начелником Предрагом Рађеновићем, а делегацију Банатске бригаде предводио је командант пуковник Александар Дедић
 
 
 
Пуковник Дедић подсетио је присутне на почетак НАТО агресије, 24. марта 1999. године, на страдања цивила и огромну материјалну штету тада начињену нашој земљи, али и на висок морал, спретност и стручност наших одбрамбених снага, које су агресору пружиле значајан отпор.  
“Актуелност прошлих догађаја, попут НАТО агресије, је вечна. Не можемо и не смемо заборавити експлозије, рушења, убијање, страдање. наша је дужност и обавеза, због нараштаја који долазе, да тешке тренутке НАТО агресије сачувамо од заборава кроз данашњи Дан сећања и очувамо успомене на оне који више нису са нама, у жељи да се такво време ниакда више не понови”, поручио је командант зрењанинског гарнизона и Банатске бригаде. 
 
Поруке Града Зрењанина поводом Дана сећања пренео је градоначелник Симо Салапура, истакавши да годишњицу почетка НАТО агресије обележавамо с тугом у сећањима, с мислима на страдале, али с великим поносом и достојанством.
“Дуг је списак агресорских злодела тог суморног пролећа 1999. године, када су сурово прекидани животи наше деце, цивила, када су учињена огромна материјална разарања, када су кукавички, само из ваздуха, нападани такозвани “ратни циљеви”, од стране непријатеља ком је било јасно да на тлу не сме да ступи у пркосну земљу која би му пружила најснажнији отпор. Из једног јединог и најважнијег могућег разлога - зато што би само бранила своје, оно што јој припада, без било каквих тежњи и намера да осваја туђе”, рекао је градоначелник, подсећајући на наше страдале суграђане у тим данима, али и на све оне који су положили животе у ратовима за отаџбину, деведесетих година.
 
 
 
“Међу бранитељима отаџбине било је пуно наших суграђана, припадника војске, полиције, добровољаца. Одајемо данас дужну почаст деветорици који се нису вратили својим кућама и породицама, сећамо се њиховог херојства и жртве коју су дали за своју земљу. Пред овим спомеником, сећамо се и свих наших суграђана, који су за слободу своје земље дали оно најсветлије и најузвишеније што су могли и имали - своје животе. Педесет три имена, уклесана су и у овај камен и у историју, као сведочанство да се наш слободарски народ и у овом граду никада није мирио са неправдом, окупацијом, свима који су угрожавали нашу слободу и право да будемо и останемо своји, на своме”, казао је градоначелник и додао да ниједна од тих жртава није била узалудна. 
 
“Сви наши страдали суграђани уградили су део себе у слободу коју имамо и у будућност којој, и у њихово име, стремимо. Успомену на њих најбоље можемо чувати кроз развој, кроз инвестиције, кроз привредно снажан Зрењанин, а уз њега и економски јаке Банат, Војводину и Србију”, рекао је он. 
 
 
 
Церемонију обележавања Дана сећања увеличала је Василија Зорић, ученица средње Музичке школе “Јосиф Маринковић”, која је отпевала химну Републике Србије, а потом и песму “Ово је Србија”. Догађају су присуствовали и ученици Зрењанинске гимназије.      
 
Након скупа у Зрењанину, уприличена је и церемонија у Стајићеву. О томе више у посебној вести.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6951/DAN_SECANJA_2023_0.jpg