Министарство заштите животне средине определило 2,3 милиона динара за завршетак прве фазе реконструкције зеленила у Карађорђевом парку у Зрењанину

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура данас је, у Министарству заштите животне средине, потписао уговор о додели средстава за суфинансирање пројекта реконструкције зеленила Карађорђевог парка, у износу од 2,3 милиона динара. Свечаности у Палати Србија у Београду присуствовали су представници више од педесет градова и општина којима су уговори додељени по основу Јавног конкурса за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2023. години. 
 
Министарство заштите животне средине овим поводом определило је средства у укупном износу од 100 милиона динара и она ће бити утрошена за набавку садница и извођење радова за пошумљавање и озелењавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту које је у надлежности јединица локалних самоуправа. 
 
 
 
Обраћајући се присутним представницима градова и општина, министарка Ирена Вујовић истакла је да је ово пета година заредом како се на конкурс министарства јавља све већи број локалних самоуправа.
- То говори да желите да се ваши квалитетни пројекти и награде, кроз суфинансирање, али и да се подигла свест о значају унапређења животне средине у вашим јединицама локалне самоуправе. И овај конкурс расписали смо с циљем да побољшамо квалитет ваздуха у градовима и општинама и свуда нам је потребан већи број садница и јавних зелених површина. Реализација ових пројеката уследиће у највећој мери на јесен, када ћемо можда организовати и неку заједничку акцију садње у већем броју општина одједном - рекла је министарка Вујовић и додала да се у Министарству заштите животне средине припрема и конкурс за санацију дивљих депонија на територијама локалних самоуправа, након што су недавно додељени уговори за санацију и затварање несанитарних депонија, где је такође и Град Зрењанин добио значајна средства. 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да је Министарство заштите животне средине још једном препознало пројекте нашег града који се тичу екологије, а који се реализују у оквиру активности "Зелени Зрењанин".
- Овим смо обезбедили средства за завршетак прве фазе реконструкције највећег градског парка, Карађорђевог парка, коју смо почели новембра прошле године, такође делом захваљујући средствима Министарства заштите животне средине. Након обнове зеленила у парку који се простире на површини од око пет хектара, приступићемо наредној фази његовог уређења и увођењу додатних садржаја - казао је градоначелник и подсетио да су се у акцију уређења укључиле и друштвено одговорне компаније, попут ДДОР Осигурања, као и да је данашњи дан обележила још једна еколошка акција.
 
- Истовремено уз доделу уговора у Министарству заштите животне средине, у Зрењанину је потписан Меморандум о сарадњи на основу ког ће на територији нашег града у наредном периоду бити посађено 2000 садница. Све ово говори о ангажовању Града Зрењанина да, кроз различите пројекте и изворе финансирања, унапређује животну средину и указује на значај екологије у свим њеним аспектима - поручио је градоначелник Салапура након свечаности у Београду.   
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6954/BEOGRAD_UGOVOR_0.jpg