Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић посетио је синоћ Земљорадничку задругу "Перлез" и разговарао са пољопривредницима

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић са својим сарадницима посетио је синоћ Земљорадничку задругу „Перлез“ и том приликом разговарао с пољопривредним произвођачима. 

 


Секретар Галић је указао да је тај Секретаријат у последњих дванаест дана објавио 12 конкурса из различитих области,  почев од пчеларства за које је опредељено 35 милиона динара, као и за подизање  пластеника, наводњавање за шта је издвојено 370 милиона динара, за младе 200 милиона динара, али и за сточарство, што је такође важно будући да су за сточарство уведене нове мере које у ранијем периоду нису постојале. 

 


- Дакле, имамо 150 милиона, 70 милиона за млечне јунице, 70 милиона за назимице, значи подстичемо развој свињогојства, с једне стране, а с друге стране и млечног говедарства. Врло су значајни и конкурси објављени везани за локалне самоуправе на основу којих локалне самоуправе могу да конкуришу за атарске путеве. До сада је то било 200 милиона динара, а сада су те мере повећане на  400 милиона, што је то дупло већа сума. Сматрам да је то врло значајно, посебно када говоримо о граду у коме се данас налазимо, а Перлез припада граду Зрењанину који је територијалнo највећи у Војводини. Граду Зрењанину, са буџетом који је такав какав јесте, неопходно је помоћи у значајној мери кроз изградњу атарских путева. С треће стране, можемо разговарати и о једној врло значајној мери, која ће мање занимати мештане овог дела Војводине, а то је развој шумарства за шта смо определили 170 милиона динара – рекао је Галић.

 


Навео је и да је издвојен део новца за набавку  механизације у органској производњи, а да ће део средстава за ту намену бити искориштен на Сајму пољопривреде где ће, како очекује, пољопривредници моћи да је купе уз сајамске попусте.
- О свему водимо рачуна, размишљали смо и водили рачуна да урадимо све што је до нас и стојимо на располагању како локалним самоуправама, тако и пољопривредним школама, факултетима, за које смо  такође расписали конкурсе у претходних дванаест дана, али и индивидуалним пољопривреднике и задруге. Стојимо има на располагању као Секретаријат и оно што желим да истакнем, овде сам са својих пет помоћника на позив земљорадничке задруге и потрудићемо се да дамо одговоре на сва питања и недоумице док трају конкурси, да им помогнемо да што боље попуне апликацију и да што боље аплицирају како би добили одређена средства. Управо ти конкурси и јесу расписани за те људе, за те пољопривреднике, за школе, локалне самоуправе, а наш је успех уколико то искористимо и уколико те мере које смо предвидели дају адекватан резултат – додао је секретар Владимир Галић.

 

 

Посебно је указао да буџет секретаријата ове године износи 10.273.000.000 динара што рекордан буџет икада.
- Ми у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство смо на располагању за сва питања и расположени смо да, уколико нам то друге обавезе буду дозвољавале, да се одазовемо позивима, баш као што смо то учинили овде у Перлезу – поручио је секретар Галић.

 

 

 

Пољопривредне произвођачи били су у прилици да добију све информације које су их занимале.
Један од пољопривредника који је уједно и члан Задруге „Перлез“ Стеван Срданов и који се углавном бави ратарством и обрађује 28 ланаца земље казао је да захваљујући задрузи успевају да добију све што им је потребно.
-  Мислим да за пољопривреду има будућности, а овакви сусрети су за нас веома важни, чућемо оно што нас занима и на томе смо им захвални – казао је Срданов.
Мирослав Мргић бави се претежно сточарством и, како је рекао, тренутно има 21 грло, а настоји да повећа тај број.
-  Овакви конкурси, попут ових које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду много ће нам значити, а посебно младим сточарима и пољопривредницима којих је у нашем мести све више – рекао је Мргић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6943/PERLEZ_PO_SEK_ZA_POLJOPRIVREDU_00.jpg