Данас је Вазнесењe Господње, слава храма и насеља “Багљаш” - литургија у храму и свечаност у дому месних заједница

Празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, ове године обележава се 24. маја и тим поводом данас је одржана свечаност у највећем зрењанинском насељу “Багљаш”. Спасовдан је храмовна слава и слава Багљаша, те су традицонално служене свечане литургије и одржана заједничка свечана седница савета месних заједница “Вељко Влаховић” и “Соња Маринковић”.
 
 
 
 
Литургију у храму Вазнесења Господњег служили су свештеници Српске православне цркве - Епархије банатске, а уз грађане Багљаша присуствовали су и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, заменик председника Оливер Митровић, градски већници и одборници у Скупштини града.
 
 
 
 
Након литургије уприличена је свечаност у просторијама месних заједница, резан је славски колач и додељена су традиционална годишња признања појединцима и колективима, за допринос развоју и афирмацији и насеља “Багљаш” у различитим областима. 
 
Признања за 2023. годину су припала Марији Јанковић, дугогодишњем секретару месне заједнице “Вељко Влаховић”, однедавно у пензији, Оливеру Митровићу, заменику председника Скупштине града и активисти у насељу Багљаш, предузећу “IRON SPORT” и Удружењу за помоћ особама са аутизмом “Плави круг”. У име “IRON SPORTA” повељу је примио сувласник Жељко Тот, а у име удружења “Плави круг” чланица Лана Васић. Госте је поздравио председник Савета МЗ “Вељко Влаховић” Жарко Цветић, а у име награђених захвалила се Марија Јанковић. Свечаности, организованој скромније у односу на претходне године, су присуствовали и градоначелник и његов заменик. Плакете су добитницима уручили Жарко Цветић и заменик председника Савета МЗ “Соња Маринковић” Александар Шаламон.
 
 
 
 
Вазнесење Господње - Спасовдан спада у покретне празнике - пада истог дана, али се мења датум јер се рачуна од Васкрса. Празнује се увек у четвртак, 40 дана после Васкрса, а десет дана пре Духова. Одлуком савета обе месне заједнице које чине насеље “Багљаш” - Вазнесење Господње установљено је као заједничка слава, односно целокупног насеља “Багљаш”, највећег у граду, са својих скоро 20 хиљада становника. 
 
 
 

Темељи храма Вазнесења Господа Исуса Христа освештани су 2013. године, а градња храма почела је две године раније. Прва Света литургија у тада још недовршеном објекту одржана је на храмовну славу, Васнесење Господње, 2015. године. Храм је у основи тробродна базилика, површине око 300 квадратних метара и с торњем високим 18,5 метара. По стилу подсећа на манастир Хиландар, Сопоћане, Дечане и друге задужбине Немањића. Старешина храма је протонамесник Слободан Честић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7022/Vaznesenje_Bagljas_0.jpg