Поводом појаве афричке куге свиња у Зрењанину одржан састанак представника десет округа са државном секретарком Министарства пољопривредe

Седница координације начелника управних округа са територије Војводине, Мачванског, Подунавског и Браничевског округа са представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Војске Србије и МУП-а одржана је данас у Барокној сали Градске куће, а било је речи о актуелној ситуацији поводом појаве афричке куге свиња и предузимању превентивних мера.

 

 

Државна секретарка у Министарству пољопривреде Душанка Голубовић казала је да је ситуација у Средњобанатском округу повољна.
- Један случај који смо имали врло је брзо и успешно решен захваљујући адекватној реакцији регионалног кризног центра на челу са Ветеринарским институтом и ветеринарском инспекцијом. Наша жеља јесте да се оваква ситуација и одржи и због тога смо данас одржали седницу координације управо овде, да апелујемо и на друге где је стање још увек добро да се као такво и одржи, да се поделе искуства са оним окрузима где стање није толико повољно и где имамо заражена и угрожена подручја и да у том смислу свако са аспекта своје надлежности предузме мере које ће спречити даље ширење ове опасне заразне болести. За нас је важно да нагласимо да вакцина за ову болест не постоји  и да је једина мера превенције савесно и одговорно понашање свих потенцијалних преносилаца болести како одгајивача свиња, ловаца, тако и свих других грађана који са тим можда немају никакве везе, али потенцијално могу да пренесу вирус уласком на газдинство недезинфиковане обуће или одеће – објаснила је она.

 

 

Миле Новаковић начелник Јужнобачког управног округа казао је да у том округу за сада нема појаве афричке куге свиња али да је састанак начелника десет округа данас одржан како би се сви они упознали са начинима поступања.
- Састанак је био врло користан где смо добили прецизне инструкције надлежних, а суштина је да предупредимо све што можемо како би имали што мање економске штете – рекао је Новаковић и захвалио челницима Града Зрењанина на прилици да се тако важан састанак одржи у нашем граду.  

 

 

Састанку је испред Града Зрењанина присуствовао заменик градоначелника Саша Сантовац који је рекао да се на територији нашег округа свињска куга појавила у петак 23. јуна у насељеном месту Чента.
- Заражене су две животиње и инспекција је одмах реаговала, изашла на терен и поступила онако како је законом предвиђено да би се предупредило ширење болести и од тада немамо података о томе да негде још имамо појаву афричке куге. Захвалио бих се инспекцијским службама, као и ветеринарској служби које су реаговале. Захвалност и  Полицијској управи Зрењанин која је поставила патроле на изласку и уласку у то насељено место и на тај начин спречила могућност даљег транспорта свиња и прерађевина из Ченте, а све у циљу спречавања ширења болести – рекао је Сантовац.

 

 

 Подсетио је и да је пре четири године, у Српском Итебеју, евидентирана афричка куга свиња и да је тада успешно спречено даље ширење.
- Надам се да ћемо оваквим мерама успети да спречимо ширење болести и сада будући да чинимо све што је потребно – додао је Сантовац. 

    

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7066/OKRUG_AFRICKA_KUGA_00.jpg