Завршена 49. „Песничка штафета“ – ове године пристигло више од две хиљаде радова и учествовало шездесет школа

Свечаним програмом у Културном центру Зрењанина завршена је данас 49. манифестација за децу и младе зрењанинске библиотеке, Песничка штафета у којој је учествовало 60 основних школа са територије Средњег Баната, општине Кикинда и Тител. 
 
Свечаности је присуствовао и заменик градоначелника Саша Сантовац, који је захвалио великом броју ученика на учешћу у овој манифестацији, као и просветним радницима, родитељима, зрењанинским библиотекарима и књижевници Јасминки Петровић која је дала посебан печат овој, 49. Песничкој штафети.
 
 

- Град Зрењанин поносан је на ову манифестацију која поспешују креативност и развија љубав према писаној речи код најмлађих, а колико нам је Песничка штафета важна довољно говори то што је уврштена у манифестације од посебног значаја за град. Радује нас чињеница да њен значај препознају и људи из других средина, као и са виших нивоа власти који нам пружају подршку – рекао је Сантовац и посебно упутио честитке младим ауторима најуспешнијих радова.
 
 
 
 
Захваљујући одличној сарадњи зрењанинске библиотеке са директорима школа и просветним радницима, сусрети деце и гостујућег књижевника били су реализовани у свих 60 школа учесница у периоду од 12. до 25. септембра.
 
Књижевница Јасминка Петровић и библиотекари Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” путовали су, дружили се и разговарали са децом у школама. Јасминка Петровић имала је прилике да чује песме које су ученици написали поводом овогодишње манифестације, ужива у бројним програмима добродошлице које су јој припремили, као и да представи нову књигу, „Прича о песми“, инспирисану Песничком штафетом, коју је библиотека објавила уочи манифестације.
 
 
 
 
 Од великог броја изузетних програма добродошлице којом су школе дочекивале књижевницу и библиотекаре, на завршној свечаности је представљен избор из драматизација дела Јасминке Петровић: „Прича о песми“ ученика ОШ „ Милош Црњански“ Српски Итебеј, „Од читања се расте“ ОШ „Вук Караџић“ Зрењанин, Химна Песничке штафете, ОШ „Братство јединство“ Бело Блато, драматизација Баштованов сан“ ОШ „Алекса Шантић“ Сечањ.
- Општи доживљај јесте да су наставници пуни ентузијазма и доброте, да деца блистају, било је много загрљаја, много љубави, а „Песничка штафета“ је само повод да се скупимо да се дружимо и то смо стално понављали, није битно ко ће да победи. Када кажем „Песничка штафета“ прва асоцијација ми је загрљај и много, много доброте – рекла је Јасминка Петровић.
 

Иначе, више од  2.000 песама написано је поводом овогодишње манифестације, а у ужи избор ушло је 200 песама. На завршној свечаности награђено је најзанимљивијих 12 радова и додељено 6 награда за ученике нижих (од I до IV) , шест награда за ученике виших разреда основних школа (од V до VIII) и то: једно прво место, два друга и три трећа.

Манифестацију су и ове године  подржали Министарство културе РС, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Град Зрењанин. 
 
Телеком Србија, као пријатељ манифестације, ове године обезбедио је за сваког награђеног учесника бицикл и смарт сатић, издавачке куће: Креативни центар, Propolis Books и Пчелица припремили су комплете књига, а слатки пакет даровала је Компанија Гомекс. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7191/PESNICKA_STAFETA_2023_0.jpg