Дан Банатске бригаде Војске Србије - одржана свечана академија у касарни зрењанинског гарнизона 

Празник града Зрењанина, 17. новембар, обележава се и прославља и у касарни “Народни херој Светозар Марковић Тоза”, као дан Банатске бригаде Војске Србије. Већ неколико година, Град Зрењанин и његов гарнизон заједнички славе један од најзначајнијих датума у историји града, дан ослобођења у Првом светском рату, а тако је било и данас.
 
Јака киша омела је извођење техничко-тактичког збора, предвиђеног да се одржи у кругу касарне, али је он одржан јуче, када су били присутни ученици завршних разреда свих средњих школа са територије Средњобанатског округа. Данас је одржана свечана академија, у присуству представника Команде за обуку Војске Србије, Банатске бригаде, локалне самоуправе, Средњобанатског управног округа, цивилних лица на служењу у Војсци Србије, као и представника верских заједница, институција, јавних установа и удружења са територије града. У име Града Зрењанина присуствовао је заменик градоначелника Саша Сантовац
 
 
 
Банатска бригада, са седиштем у Зрењанину, организационо припада Команди за обуку Војске Србије, у чије је име свечаности присуствовао и припадницима Банатске бригаде честитао њихов дан, начелник штаба команде, пуковник Милован Васић
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац, уз честитке припадницима Банатске бригаде, рекао је да је ослобођење града у Првом светском рату један од најзначајнијих датума у његовој историји. Указао је да управо Војска Србије, све њене јединице и припадници, негују данас и чувају тековине блиставих ратних победа на низу фронтова током Првог светског рата.
"Поносимо се том нашом славном историјом, баш као што можемо да будемо поносни и на нашу Војску Србије. Истичемо и овога пута изузетну сарадњу између гарнизона, Банатске бригаде и Града Зрењанина. Присуство војске у неком граду није само стратешки важно, већ оно говори и о економском и сваком другом значају који такав град има", казао је, између осталог, заменик Сантовац.
 
 
 
 
Свим припадницима Банатске бригаде честитке је упутио и командант, потпуковник Никола Фатић. Говорећи о активностима те јединице, истакао је да је строј ове године ојачан млађим потпоручницима, водницима и професионалним војницима. 
"У протеклом периоду, поред стварања повољнијих услова за живот и рад јединице, реализовали смо више сложених задатака, неке самостално, неке уз помоћ наше претпостављене команде, али увек уз вашу подршку и разумевање. Банатска бригада није једина, али јесте сигурно у самом врху јединица Војске Србије која се, с поносом, може похвалити сарадњом са грађанима и локалним самоуправама. И у наредном периоду очекујемо исти такав, али и још бољи однос и сарадњу на свим пољима", поручио је потпуковник Фатић присутнима на данашњој свечаности.
 
 
 
 
Током свечаности уручене су и награде зрењанинским средњошколцима, који су показали најбоље знање на такмичењу у знању из области одбране, а најуспешнији су били Сашка Вујанов (ХПТШ "Урош Предић", 3. место), Иван Ракић (Музичка школа "Јосиф Маринковић", 2. место) и Иван  Голушин (Зрењанинска гимназија, 1. место). 
 
У културно-уметничком делу програма наступили су Милица Досковић, чланица Опере СНП у Новом Саду, заједно са члановима женског и дечјег црквеног хора "Свети Архангел Михаило", појац Марко Качаревић, оснивач састава "Србски православни појци" и ученици Музичке школе "Јосиф Маринковић", одсека дувачких инструмената, под управом професора Бранислава Гагића

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7271/DAN_BANATSKE_BRIGADE_2023_0.jpg