Потписани уговори с Републичком дирекцијом за имовину: у јавној својини града објекти Српске задружне банке у Зрењанину и Зграде културе у Ечки

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и представница Републичке дирекције за имовину Републике Србије Јелена Загорац потписали су данас у Зрењанину два уговора о преносу права својине на непокретности, на основу којих је Град Зрењанин, без накнаде, постао власник непокретности које су се налазиле у јавној својини Републике Србије - објеката у Улици краља Петра Првог 3 у Зрењанину и Новосадској улици 1 у Ечки. У питању су зграда некадашње Српске задружне банке (коју користи Савез самосталних синдиката Зрењанин), где су у току радови на реконструкцији фасаде и “Зграда културе”, у оквиру споменика културе Дворац “Каштел”, на коју је право коришћења имала Савремена галерија УК Ечка. 
 
 
Град Зрењанин је, кроз Одлуку о покретању поступка прибављања непокретности у јавну својину града непосредном погодбом, истакао да је циљ прибављања непокретности у Улици краља Петра Првог пресељење Савремене галерије Уметничке колоније Ечка, њеног пословног простора и стварање додатног изложбеног простора. Пресељењем галерије, објединила би се сва музејска грађа којом она располаже, а броји око 2500 уметничких предмета. Објекат има својство културног добра, а његовом реконструкцијом биће на најбољи начин истакнуто и архитектонско дело Драгише Брашована у нашем граду, с обзиром да се ради о једном од најзначајнијих српских архитеката и пионира српске модерне архитектуре.
 
 
 
“Зграда културе” у Ечки користиће се такође за потребе Савремене галерије, као изложбени салон и простор за одржавање едукативних радионица, дигиталних арт радионица, трибина и манифестација, којима би се промовисали визуелна уметност и савремено стваралаштво. 
 
Градоначелник Симо Салапура је оценио данашње потписивање као значајно из више разлога. 
“Прибављањем објекта Српске задружне банке у јавну својину града добили смо могућност да приступимо комплетној реконструкцији једне од најлепших зграда у Зрењанину, баштинимо дело архитекте Брашована, али и значајно унапредимо сегмент културе у граду, пресељењем Савремене галерије и отварањем новог изложбеног простора у центру града. Такође, рад Савремене галерије биће проширен и у оквиру колоније у Ечки, као додатни садржај културној и туристичкој понуди дворца “Каштел”, још једног бисера историје и архитектуре на територији нашег града”, рекао је градоначелник након потписивања уговoра.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7279/POTPISIVANJE_UGOVORA_JELENA_ZAGORAC0.jpg