Поводом обележавања кампање “16 дана активизма против насиља над женама“ пуштени наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Поводом глобалне кампање “16 дана активизма против насиља над женама”, са Малог моста данас је симболично пуштено у воду 27 наранџастих гербера и минутом ћутања одата пошта свим женама, жртвама насиља у нашој земљи током ове године. 

Догађај је одржан у организацији Женске одборничке мреже Скупштине града Зрењанина, Центра за социјални рад и Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина -  “Мост”.
 

 

 

Координаторка Женске одборничке мреже Скупштине града Зрењанина Лепа Жељски указала је да, као и сваке године, Град Зрењанин учествује у тој глобаној кампањи, али не само 16 дана у оквиру ове кампање, него 365 дана годишње.
- Ради се на превенцији свих насилних облика понашања, како код деце, тако и код старијих, а сама кампања 16 дана активизма против насиља над женама нам говори доста тога, да је насиље уопште глобална појава, да се појављује у свим структурама и у свим добима. Важно је истаћи да жене трпе насиље у својим кућама, од својих партнера и ближих чланова породице и домаћинства. Град Зренајнин активно учествује у сузбијању свих тих облика насиља, а проширено је и на средње школе, будући да је формиран тим за превенцију вршњачког насиља, што локална самоуправа ради у сарадњи са Центром за социјални рад и свим осталим релевантним институцијама – казала је она. 
Жељски је рекла и да ће Град Зрењанин, као и Женска одборничка мрежа, организације и институције наставити да пружају подршку женама, деци и свима којима је то потребно. 

 

 

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, обележава се од  25. новембра - Светског дана борбе против насиља над женама до 10. децембра - Међународног дана људских права.

У фокусу овогодишње кампање су млади као покретачи промена и њихов активизам и улога у изградњи друштва у којем постоји нулта толеранција за насиље над женама и девојчицама.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог , на Међународни дан борбе против насиља над женама, указало је на забрињавајуће податке да је у нашој земљи у последњих 10 година, у родно заснованом насиљу, више од 300 жена изгубило живот, а само ове године убијено је 27 жена.
 

 


У склопу кампање "16 дана активизма" обележавају се важни међународни датуми који повезују жене, насиље и људска права:
25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама
1. децембар - Светски дан борбе против АИДС-а
2. децембар - Међународни дан против ропства
3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетима
6. децембар - Годишњица Монтреалског масакра
10. децембар - Међународни дан људских права

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7288/16_dana_23_00.jpg