Уручени уговори за доделу бесповратних средстава за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности

Заменик градоначелника Саша Сантовац уручио је данас уговоре корисницима који су остварили право на конкурсу Града Зрењанина за доделу бесповратних средстава за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности, а то су:
Гизела Немет, пр воскарска радионица и трговина, Biolife plus Зрењанин,
Марика Срдић, пр Радња за кројачке услуге Маћика Зрењанин,
Кристина Вуков, пр производња хекланих и кукичаних материјала  - Вуков Хеклане
играчке Зрењанин,
Јања Пађен, пр радња за израду предмета од стакла - Стаклене Искре Зрењанин
Пејовић Елвира, ср за израду ужади Вретено Зрењанин,
Дејан Фратуцанов, предузетник, производња остале одеће Df Atelier Зрењанин
Весна Прљић, пр производња Козметичких сапуна My Way Natural Зрењанин
 
 
 
 
Уговори су уручени у присуству Славице Павковић, руководиоца Групе за правне и надзорне послове у области сертификације старих и уметничких заната и послова домаће радиности, у саставу  Сектора за привредна друштва и привредне регистре Министарства привреде Републике Србије, за коју је заменик уприличио пријем у свом кабинету.
 
 
 
 
Славица Павковић захвалила се Граду Зрењанину на расписивању конкурса и одобравању бесповратних средстава управо имаоцима сертификата старих уметничких заната и послова домаће радиности.
- Надам се да ће ово бити добар пут и добар почетак за неку даљу сарадњу, за нека даља дружења. Унапред се радујем за све нове поднете захтеве када ћу поново доћи, како бих видела да ли је све у реду и у сваком случају уживам поново у начину израде свих тих производа -  казала је она.
 
 
 

Сантовац је рекао да је за овај конкурс из градског буџета издвојено два милиона динара, а да је циљ био да људе, који самостално раде и на очувању старих заната, показују своју креативност и способност не само да израде готов производ већ и да набаве материјале и пласирају производ, локална самоуправа уважи и путем овог конкурса и омогући им да добију средства за набавку машине, или за набавку репроматеријала.
- На овом конкурсу седам појединаца који су конкурисали добило је средства, уједно смо подстакли и друге да изврше сертификацију за старе занате и ово је прилика да упознамо јавност са њиховим производима, који у највећем делу  имају мотиве нашег града, али имамо, на пример, и могућност да видимо појединца који прави костиме за латино плес и једини је у Србији  који то ради  - рекао је Сантовац и позвао и остале да конкуришу наредне године када ће засигурно бити расписан наредни овакав конкурс.
 
 
 
Подсетио је да је за набавку машине/опреме/ специјализованог алата одобрено од најмање 50.000 динара до највише 200.000 динара, односно до 75 одсто од куповне вредности са ПДВ-ом, док су за набавку репроматеријала одобрена средства у висини од најмање 30.000 динара до највише 200.000 динара, односно до 75 одсто од куповне вредности са ПДВ-ом и без зависних трошкова превоза и сл.
 
 
Градоначелник Симо Салапура расписао је крајем октобра Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности у 2023. годин, и тада је навео да је реч о првом таквом конкурсу расписаном од стране Града Зрењанина.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7287/UGOVORI_STARI_ZANATI_00.jpg