Сарадња Града Зрењанина са Болницом “Еликсир” из Новог Сада - и током ове године бесплатни офталмолошки прегледи за грађане Зрењанина

Пре три године први пут је потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи између Града Зрењанина и Специјалне офталмолошке болнице “Еликсир” у Новом Саду и од тада јe скоро 800 наших суграђана искористило могућност бесплатних прегледа и консултација које су обављали домаћи и руски стручњаци у области офталмологије. Први прегледи организовани су 24. јула 2021. године и укупно их је до сада било 21. Сарадња ће бити настављена и током ове године, о чему су уговор данас верификовали градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директорка Специјалне офталмолошке болнице “Еликсир” Ружа Суботић
 
 
 
Зрењанин је био међу првим локалним самоуправама у Србији у којима је „Еликсир“ током 2021. године започео реализацију јединственог пројекта под називом “Лакше до бољег вида - “Еликсир” долази код вас”, с идејом да пацијенти добију офталмолошки преглед и у месту свог пребивалишта. У питању нису само стандардни прегледи одређивања диоптрије или наочара, већ се ради о офталмолошком прегледу на ком се може уочити и проценити да ли је пацијенту потребна дијагностика задњег сегмента ока и да ли се сумња на неко озбиљније обољење. Пројекат је добио подршку од стране локалних самоуправа градова и општина Републике Србије и домова здравља, а такође и подршку Фонда за развој АП Војводине.
 
 
 
Превентивни прегледи очију деце и одраслих обављају се на најновијој офталмолошкој опреми, прилагођеној за теренски рад, коју је Болница “Еликсир” набавила специјално за те намене. У пројекту учествују, поред медицинског тима Болнице „Еликсир“ и гостујући лекари са руске Очне клинике “Фјодоров“ из Калуге, Федералне државне установе Министарства здравља Руске Федерације, са којом “Еликсир“ има сарадњу дужу од три деценије. Захваљујући тој сарадњи, Специјална офталмолошка болница “Еликсир“ уз помоћ офталмохирурга из Русије, који стално гостују у њој и у свом седишту у Новом Саду има могућност да пружи квалитетну офталмолошку услугу, најсложенију дијагностику, лечење и операције ока. Сем тога, уколико се ради о врло сложеним обољењима ока, тешким повредама, кератоконусу, потреби да се уради витректомија, сви пацијенти ће бити уврштени у дугогодишњи програм “Еликсира“ - У Калугу по бољи вид, те ће моћи да реше свој проблем на Очној клиници “Фјодоров“ у Калуги - Русија.
 
 
 
 
Пацијенти на прегледу имају могућност да добију и рецепт за наочаре, јер им се, с посебном пажњом, одређује и диоптрија, а такође могу да одаберу пригодне оквире, поруче наочаре и добију их поузећем, по повољним ценама, од Оптике “Еликсир” из Новог Сада.
 
Данашњим потписивањем уговора, у току ове године у Зрењанину ће бити организовано десет циклуса бесплатних офталмолошких прегледа, од којих би први требало да буде реализован у току фебруара. Прегледи ће се одвијати у просторијама дома месних заједница на Багљашу. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7346/ELIKSIR_UGOVOR_0.jpg