Отворена јубиларна, десета “Белоблатска кобасица”: падају рекорди у посећености, манифестација превазишла локалне оквире

Све је 2013. године почело скромно, као “сеоска прича” која је требало да зиму у Белом Блату учини занимљивијом, а њене мештане окупи око једне занимљиве идеје. Једанаест година касније, у свом јубиларном, десетом издању, туристичко-гастрономска манифестација “Белоблатска кобасица” представила је све оно чиме је превазишла локалне оквире и постала догађај међународног карактера. 
 
 
 
 
Уврштена је, у међувремену, у календар званичних манифестација Града Зрењанина, из године у годину окупљала више и учесника и посетилаца, да би и данас прилази том селу и готово све улице у њему били тесни да приме сва возила којим су гости стизали у Бело Блато. Било их је из свих крајева Војводине, Београда, других делова Србије, али и иностранства, Румуније, Мађарске, Босне и Херцеговине, и када се свему томе додају и неуобичајено повољни временски услови за ово доба године, може се са сигурношћу рећи да ће овогодишња “Белоблатска кобасица” оборити све досадашње рекорде у посећености.
 
 
 
 
Отварајући манифестацију, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да се Град Зрењанин њом може поносити, да је подржава и финансијски и организационо, и да се мора похвалити иницијатива потекла из ове средине, из месне заједнице, захваљујући којој је манифестација и покренута.
"Од једне сеоске манифестације превазишла је локалне оквире и постала регионална, која промовише не само Бело Блато већ и Град Зрењанин. Желим да се захвалим организаторима, честитам им на томе и обећавам да ћемо подршку пружати и у наредном периоду. Белоблаћани су показали невероватну дозу ентузијазма, када је у питању промоција не само ове манифестације, већ свега онога што има у овом селу и околини. То је близина Царске баре, садржаји који постоје у самом селу и карактеришу ову мултинационалну средину. Од прошлог до овог фебруара овде је отворен Словачки дом, а нови садржаји за посетиоце присутни су и у резервату природе Царска бара. Добродошли у мултинационално Бело Блато, добродошли у Град Зрењанин, добродошли на јубиларну, десету "Белоблатску кобасицу", коју проглашавам отвореном", поручио је градоначелник. 
 
 
 
 
Присутним су се обратили и председник Савета месне заједнице Бело Блато и Организационог одбора "Белоблатске кобасице" Мирослав Маркуш, као и неуморни хроничар тог села, дугогодишњи директор Основне школе "Братство јединство" у пензији Милан Недељков, који је истакао да је ова манифестација "оно што нас окупља, сабира и оно без чега не можемо, јер смо тако навикли".
"Ова средина је опстала и верујем да ће у времену надолазећем бити прави пример како и овакве средине, мултикултуралне, мултиконфесионалне, могу да опстану, упркос свему. Овде је једина вертикала људска вертикала, ми се тога држимо, од тога не одустајемо. Ви нисте наши гости, ви сте наши пријатељи и ко једном дође у Бело Блато, тај више не лута, овај простор постаје заједнички, постаје простор сећања и успомена", надахнуто је поручио Недељков.
 
 
 
 
Отварање манифестације својим наступом су увеличали ученици ОШ "Братство јединство" и чланови КУД "Лола" из Перлеза.
 
Као и претходних година, првог дана одржано је такмичење у свињокољу, на начин како се то некада радило у сеоским домаћинствима, манифестација је свечано отворена, уз пригодан културно-уметнички програм и организоване су продајне изложбе сухомеснатих производа, ракије, вина, сирева, слаткиша, меда, старих заната, као и алата и прибора за свињокоље. 
 
 
 
 
Такмичарске екипе из пет насеља - Белог Блата, Перлеза, Ечке, Мужље и Мартиниша из Румуније - имале су задатак да за одређено време обаве свињокољ на традиционалан начин, почев од прљења свиње сламом до завршне обраде меса и припреме свињокољских специјалитета. Домаћини су том приликом посетиоцима понудили свеже печене кобасице, чварке, џигерицу у марамици, традиционални белоблатски свињски паприкаш, шварглу и крвавицу, а све то уз кисели купус, ракију, вино и домаће колаче. Судијски жири оцењивао је квалитет обраде меса, припремљених свињокољских специјалитета и визуелни изглед екипа које учествују у такмичењу.
 
“Белоблатска кобасица” завршава се сутра, када је предвиђено такмичење у прављењу свежих домаћих кобасица, за шта се пријавио велики број екипа. 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7358/KOBACICIJADA_BELO_BLATO_2024_0.jpg