Град реализује пројекат оснаживања особа са развојним сметњама за сигурније реаговање у ванредним ситуацијама 

 
Град Зрењанин с поносом објављује почетак имплементације новог пројекта намењеног унапређењу способности препознавања и реаговања у хитним ситуацијама међу децом, младима и одраслима са развојним сметњама. Пројекат “Empowering users with disabilities to respond in emergency situations” је организован у сарадњи са Одељењем за ванредне ситуације и Центром за пружање услуга социјалне заштите – МОСТ, док је финансијска средства за реализацију пројекта обезбедила Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.
 
 
 
Циљ овог пројекта је оснаживање корисника Дневног боравка "Наша прича" како би били способни да адекватно реагују у стресним и трауматичним ситуацијама, које могу настати изненада у ванредним ситуацијама. Активности пројекта укључују радионице, квизове, демонстрационе вежбе и кратке обуке. Кроз ове активности, корисници ће стећи драгоцено знање и вештине које ће им омогућити да се осећају сигурније и спремније за суочавање са хитним ситуацијама.
 
 
Радионице и квизови ће се одржавати унутар Дневног боравка "Наша прича", док ће се демонстрационе вежбе и симулације одвијати на различитим локацијама у граду, као што су простори за пикник и базени које корисници посећују. Ове активности су прилагођене индивидуалним способностима корисника како би се осигурало да научено знање буде примењиво и корисно. Прве активности одржане су 20. и 21. маја и у њима је учествовало више од педесеторо корисника и корисница дневних услуга са територије Града Зрењанина.
 
Један од кључних циљева пројекта је обучавање учесника да пренесу стечено знање својим вршњацима и другим пружаоцима сличних услуга. На овај начин, пројекат не само да директно користи корисницима Дневног боравка "Наша прича", већ доприноси и ширем кругу људи укључујући њихове родитеље, пријатеље и родбину.
 
 
 
Град Зрењанин верује да ће реализација овог пројекта допринети бољој припремљености и сигурности не само корисника Дневног боравка "Наша прича", већ и шире заједнице. Климатске промене и друге непредвиђене ситуације захтевају од свих нас да будемо спремнији и боље информисани, а овај пројекат је корак у правом смеру ка остварењу тог циља.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7493/Nasa_prica_reagovanje_u_vanr_situacijama_0.jpg