Градоначелник обишао Технички сектор ЈКП „Водовод и канализација“ и Фабрику воде - систем софтверског управљања на извориштима и бунарима један од најмодернијих у Србији, чиста вода до краја године

Градоначелник Симо Салапура, заједно са помоћницом Цицом Вучковић и сарадницима  обишао је данас Технички сектор ЈКП „Водовод и канализација“ где је упознат са новим специјализованим возилом ВОМА које је недавно набављено, а које ће бити коришћено за одгушивање канализационе мреже, као и диспечерски центар у коме је захваљујући аутоматизацији омогућен комплетан мониторинг рада бунара и пумпи на изворишту.
Са тог места омогућено је и праћење резултата мерења протока и губитака воде у мрежи са 17 мерних места која су изграђена прошле године.

 

 

Након обиласка Техничког сектора градоначелник је обишао постројење за прераду воде за пиће - Фабрику воде где је о тренутним активностима које се спроводе разговарао са Браниславом Зецом, директором европског огранка Метита и његовим сарадницима.

- Након готово две године од кад смо потписали уговор у Влади Републике Србије са компанијом Метито и нешто више од годину дана од кад су стечени сви предуслови да се могу изводити радови на градилишту видимо велике промене на систему водоснабдевања на територији града Зрењанина. Када кажем систем водоснабдевања, то је нешто више од фабрике воде, то су наша изворишта, то су крајњи корисници и наравно позиције где се тренутно налазимо Фабрика воде – рекао је градоначелник.
Указао је да је укупно у систем водоснабдевања у протекле две године уложено близу 20 милиона евра, од тога нешто више од 12 милиона евра уложио је сам инвеститор у фабрику.

 


- Уложио је за све оне недостајуће делове који су били неопходни и успешно реализовао прву фазу тестирања. Сада смо у другој фази изградње, доградње и повезивања додатне опреме која је неопходна да бисмо у крајњем исходу добили чисту пијаћу воду та фаза подразумева и  набавку новог ДАФ система који је сада, како смо чули од стране инвеститора, тренутно на царини. Друга фаза такође подразумева и изградњу једног новог објекта где ће се инсталирати мултимедијални филтери за пречишћавање, а видели смо део фабрике у коме већ постоје и делови који се тичу реверзне осмозе, дакле за мембране. Имамо део за који се тиче донације компаније Метито, а у питању је посебан софтвер за смањење губитака у мрежи – рекао је градоначелник.

 

 

Подсетио је и да је компанија Метито извршила детаљну анализу и уложила средства за софтвер дониран ЈКП „Водовод и канализација“ а којим су установљени губици у мрежи између 35 и 37 одсто.
- То значи да немамо тај луксуз да губимо чисту воду коју ћемо до краја године испоручити корисницима.  Морамо имати чисту воду и што мање губитке у мрежи, а наш циљ јесте да у крајњем исходу имамо до 20 процената губитака у мрежи. За сад ћемо имати пилот пројекат када су у питању губици у мрежи, са сто бесплатних водомера које ће донирати компанија Метито од којих ће половина моћи да се учитава на даљину. Тако ћемо моћи да сагледамо како и на који начин можемо да смањимо губитке, а у таквом пројекту много су нам помогли Влада Републике Србије и АП Војводина јер смо ми у протекле две године заменили готово 20 километара водоводних цеви у најугроженијим и најстаријим деловима града. То ће додатно  унапредити систем водоснабдевања и омогућити смањење губитка у мрежи. Такође, оно што је битно да напоменемо јесте да је сада систем софтверског управљања на нашим извориштима, на нашим бунарима, један од најмодернијих у Србији. Захваљујући средствима Владе Републике Србије и АП Војводине која је уложила близу милион евра ми сада имамо потпуно дигитализовано извориште, имамо стање у реалном времену и показатеље кроз 17 мерно - регулационих уређаја, када је реч о протоку, притиску и евентуалним кваровима. То је још један огроман корак ка унапређењу управо тог система водоснабдевања који је доста сложен и комплексан на територији града Зрењанина. После ове данашње посете могу рећи да радови теку договореном динамиком и да још једном напоменем да све ово радимо како би  грађани Зрењанина добили здраву и чисту пијаћу воду, а не зарад политичких поена. Оно што такође могу да кажем јесте да ћемо у овој години моћи да испоручимо чисту воду грађанима Зрењанина и коначно да решимо овај вишедеценијски проблем који у нашем граду постоји од када постоји водоснабдевање у нашем граду, а то је више од 40 година– казао је градоначелник Симо Салапура.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7496/FABRIKA_VODE_MAJ_2024_00.jpg