Граду Зрењанину додељено 15 милиона динара за суфинансирање набавке камиона за сакупљање и одвожење комуналног отпада

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег потписали су јуче у Покрајинској влади уговор о суфинансирању набавке камиона за сакупљање и одвожење комуналног отпада. Граду Зрењанину је на основу тог уговора припало 15 милиона динара, а средства за исту намену у укупном износу од 60 милиона динара додељена су и општинама  Пећинци, Нова Црња и Житиште.
 
 
 
Ресорни секретаријат покренуо je конкурс за набавку камиона смећара, с циљем да се ојача капацитет локалних самоуправа за управљање комуналним отпадом.
"На овом конкурсу смо подржали четири локалне самоуправе у набавци камиона смећара, али свакако у наредном  периоду планирамо да обезбедимо додатна средства и распишемо нови конкурс како би свака локална самоуправа у АП Војводини на адекватан начин могла да збрине комунални отпад на својој територији", казао је Ерцег и подсетио на то да је и Министарство животне средине претходно  донело одлуку о додели средстава за набавку камиона смећара локалним самоуправама на територији Покрајине.
 
Ерцег је најавио и то да ће се од наредне седмице наставити са поделом канти и контејнера за сакупљање мешовитог комуналног отпада.
 
Како је још истакао, Покрајински  секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине  ће у наредном  периоду, што је став новоформиране Покрајинске владе, максималну пажњу посветити успостављању инфраструктурних објеката за управљање комуналним отпадом. Он је нагласио да је један од приоритета смањење броја дивљих депонија на подручју Војводине, и с тим у вези најавио да ће бити расписан конкурс за њихово уклањање.
 
 
 
Корисници добијених средстава навели су да њихове локалне самоуправе не би могле самостално да реализују набавку овакве опреме, која ће допринети томе да пружање услуга сакупљања и одвожења комуналног отпада буде на високом нивоу. Истакли су да ће ова средства омогућити брже одвожење отпада, што ће грађанима донети бољи квалитет живота.
 
Општи циљ Локалног плана управљања отпадом на територији града Зрењанина за период 2023-2033. године је да се минимизира негативан утицај отпада на животну средину и да се побољша ефикасност коришћења ресурса из отпада.
 
 
Кључни циљ Локалног плана управљања отпадом је да допринесе одрживом развоју града Зрењанина, кроз успостављање и развој система управљања отпадом, који ће контролисати настајање отпада, смањити утицај продукције отпада на животну средину, побољшати ефикасност ресурса, омогућити правилан ток отпада до његовог коначног одлагања на регионалну депонију, стимулисати инвестирање и максимизирати економске могућности које настају из отпада.
 
Унапређивање система сакупљања отпада подразумева и набавку нових возила за унапређење делатности Јавног комуналног предузећа “Чистоћа и зеленило” Зрењанин.
 
Извор и фотографије: Покрајинска влада - Покрајински секретаријат за за урбанизам и заштиту животне средине
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7491/Ugovor_za_kamion_smecar_NS_24-05-2024_0.jpg