“Месец Матице српске у Зрењанину” завршава се сутра промоцијом збирке песама “Ракијa и ране” Милана Мицића

Под покровитељством Града Зрењанина, Културни центар Зрењанина и Матица српска организују манифестацију “Месец Матице српске у Зрењанину“. Манифестацијом је предвиђено да се у току маја одрже два предавања и једна књижевна промоција. Тако је 14. маја у Барокној сали Градске куће одржано предавање на тему “Срби и аристократија на територији данашње Румуније“, а недељу дана касније, 21. маја у Културном центру Зрењанина публика је могла да присуствује предавању о теми “Вишејезичност - о језичким и културним контактима“. Прво предавање одржао је свештеник и доктор историјских наука др Саша Јашин, а друго проф. др Наташа Киш.
 
 
Трећи термин резервисан је за сутра, 28. мај, када ће се у Барокној сали Градске куће, с почетком у 19 часова, одржати промоција збирке песама “Ракија и ране“ Милана Мицића, генералног секретара Матице српске. Аутор збирку представља као “добровољачку, колонистичку читанку, са око 150 песама о нашим прецима, коју је посветио ђеду Јовану и свим солунским добровољцима”. Улаз на промоцију је слободан.
 
Издавачи књиге су Библиотека “Бранко Радичевић” из Житишта и Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. Књига о епским темама на лирски начин говори о судбини добровољаца који су насељавани у Банат између два светска рата. У књизи је покушао да, као песник, одговори на питања на која није могао да одговори као научник. Књига је део свеобухватног животног, научног и уметничког искуства и сазнања аутора о колективној историјској судбини добровољаца српске војске у Првом светском рату и њиховој колонизацији у војвођанске крајеве.. 
 
Др Милан Мицић, историчар и књижевник, објавио је преко 50 књига историографских студија, историјских есеја, документарне прозе, прозе и поезије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7495/matica-srpska_0.jpg