Министар културе Никола Селаковић и покрајинска секретарка за културу Александра Ћирић Бошковић присуствовали вечерашњем отварању две нове сталне поставке у Народном музеју Зрењанин

Две нове целине у оквиру сталне поставке Народног музеја Зрењанин: Стална поставка Збирке старе и ретке књиге, ауторке Бојане Петраш, више дипломиране библиотекарке и Сталне поставке посвећена фотографији, аутора Душана Маринковића, музејског саветника, отворене су вечерас  у тој установи културе.

Поставке су отворене у присуству министра културе Николе Селаковића, Александре Ћирић Бошковић, покрајинске секретарке за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Симе Салапуре, градоначелника Зрењанина, Синише Оњина, директора Народног музеја Зрењанин и аутора.

 


 
Министар Селаковић је изразио задовољство што је вечерас, на дан када се обележава Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја у Зрењанину - Националној престоници културе 2025. и указао да нема много музеја који се могу подичити тиме да покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и републички министар надлежан за културу заједно дођу да присуствују Ноћи музеја и отварању сталне поставке.

Навео је да Ноћ музеја није само манифестација којом се Србија бори да очува своје богато културно историјско уметничко наслеђе већ и својеврсна прилика да се мотивише будућа публика и омасове догађаји у установама културе .

- Култура је наша насушна потреба и без ње би било тешко пронаћи смисао борбе за свет у којем живимо, исто као што култура чува Зрењанин она није у њега само донета или пренета већ је у првом реду израз генерација и генерација аутохтоних житеља овога дела севера Србије, историја на разноликости свих оних који су овде живели и који данас живе – рекао је истакао да ће као министар културе наставити да подржава овакве манифестације и уметнике, баш као што је подржавано отварање две нове сталне поставке у оквиру зрењанинског музеја.

 

 

Указао је и да је изузетно важно што је Зрењанин град који бележи нове економске успехе без којих нема развоја али и је оно што Србија мора да чини свакога дана све више и више, о чему, казао је, вечерас овде сведочимо, јесте озбиљна духовна обнова наше државе, нашег народа и свих грађана који у Србији живе.
 
- Зрењанин не сме да буде спаваоница за запослене, он је град који има душу, а та душа одише сваким његовим метром. Свака слика, свака фотографија, свака ретка књига и сваки археолошки проналазак, као и сваки предмет који Народни музеј овде у Зрењанину брижљиво чува, а има их преко 35.000, сведоче о једном невероватном културно историјско наслеђу и благу и Великог Бечкерека и Петровграда и данас Зрењанина који су  нам остављени на чување – казао је министар Селаковић и казавши да ће он и држава наставити да подржавају овакве манифестације и уметнике.

 

 
Говорећи о значају поставки Александра Ћирић Бошковић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама казала је да јој је вечерас указана част да у име Покрајинске Владе и Секретаријата присуствује отварању два нова сегмента сталне поставке нашег Народног музеја и да се обрати у, како је навела, предивном амбијенту у којем као да још увек живи време, заправо читав један век трајања знања и неговања једне од посебне уметности саткане од светлости на површини папира фотографије, а да су књиге део нашег непроцењивог културног наслеђа.
 
- Секретаријат за културу јавно информисање и односе са верским заједницама као што смо то чинили и до сада биће и даље ваш поуздан ослонац и подршка у будућим пројектима чему у прилог иде и чињеница да смо за два ваша пројекта у претходној 2023. години издвојили два милиона динара у оквиру конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области заштите и очувања културног наслеђа на територији Аутономне покрајине Војводине у 2023 години, за први пројекат музеја издвојен је  милион динара за откуп фотографског апарата, и остале фотографије, које су користили поменута три фотографа, а милион динара опредељено је за опремање сталне поставке и фототеке – казала је она.
 

 

Градоначелник Салапура је подсетио на то да је Зрењанин проглашен за Националну престоницу културе 2025. и рекао да, када је зрењанинска култура у питању, постоје одређене одреднице као што је најстарија, као што је прва или најбоља.
- Када то кажем мислим на филхармонију коју смо имали пре више од сто година, а најстарију позоришну салу, на најбољи хор света и све су то одреднице које нас дефинишу и од нас траже да у наредном периоду уложимо свој максимум и оправдамо титулу Престонице културе за 2025. годину. Пут до такве титуле уопште није био лак и желим пре свега да се захвалим директорима свих установа културе у нашем граду и њиховим запосленим, организационом и пројектном тиму који су вредно радили на добијању ове титуле. Оно што нас сада очекује у наредном периоду јесте да такву кандидатуру и спроведемо, а захваљујући подршци министарства и покрајинског секретаријата верујем да ће Зрењанин показати још једном вољу, енергију и на који начин град може да се промовише – рекао је градоначелник рекавши да има још неколико важних одредница.

Како је навео, култура је надоградња и нешто што је последица добре економије и добрих инвестиција.

Честитао је ауторима ове поставке и директору Музеја и изразио велику захвалност и секретаријату и министарству за помоћ коју дају нашем граду.

 


Иначе, Стална поставка Збирке старе и ретке књиге део је посебних збирки које се чувају у Специјалној библиотеци Народног музеја у Зрењанину, а књиге које се у њој налазе су шаролике и обухватају период од скоро пет векова (од 16. до 20. века).

По речима ауторке по значају истиче се рукописи молитвеник и библија из 16. века, као и најлуксузније издања религијских књига.
Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Републике Србије.

 


Стална поставка посвећена фотографији посвећена је историји фотографије и првом фотографском студију на овим просторима, а окосницу поставке чине три значајна фотографа Иштван Олдал Старији, Иштван Олдал Млађи и Ђура Рокнић.

Захваљујући средствима Министарства културе Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, реализована је поставка и откупљен апарат Иштвана Олдала, као и пратећи мобилијар из његовог атељеа.

 


Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Града Зрењанина.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7477/IZLOZBA_MUZEJ_MINISTAR_SELAKOVIC_00.jpg