Обележен још један изузетан јубилеј клечанске одбојке и зрењанинског спорта: шест деценија од освајања Купа Југославије за жене

Осам година пре него што ће одбојкаши ГИК “Баната” из Клека освојити титулу државног првака у одбојци, што је било јединствено и непоновљиво спортско достигнуће, девојке из тог села већ су се поносиле освојеним трофејом победника Купа Југославије. Десило се то 1964. године, када су одбојкашице тадашњег ДТВ “Партизан” са клечанске црвене шљаке и сеоског терена на отвореном досегнуле до спортских висина тадашње земље, у конкуренцији екипа из много већих средина. Овај успех био је, уједно, иницијална каписла за све касније спортске домете клечанске и зрењанинске одбојке, који у континуитету трају до данас - и на предстојећим Олимпијским играма у Паризу у саставу репрезентације Србије биће две играчице из Зрењанина. 
 
 
 
 
Поводом овог јубилеја, јуче је у Клеку и Зрењанину организована свечаност, на којој се окупила већина чланица екипе ДТВ “Партизан” од пре шест деценија. Након сусрета у спортском центру “Милош Грбић” у Клеку, одржана је свечана академија у зрењанинском хотелу “Војводина”. Уз много емоција, евоциране су успомене из тог периода и додељене захвалнице и дресови сећања заслужним за развој одбојке у Клеку и за постигнуте спортске резултате. Свечаности су присуствовали градоначелник Зрењанина Симо Салапура, председник Скупштине града Чедомир Јањић, генерална секретарка Спортског савеза града Вукосава Ђапић Атанацковић, као и Неџад Османкач, члан председништва Одбојкашког савеза Војводине.  
 
 
 
 
Указујући на ово вредно спортско достигнуће, до данас једно од највећих у зрењанинском женском спорту, градоначелник Салапура истакао је колико је важно неговати традицију и културу спортског сећања, кроз обележавање значајних догађаја и захвалност њиховим актерима. 
- Нисмо заборавили на овај битан трофеј који је, уз титулу првака државе, кошаркаша Пролетера из 1956. године, уствари претеча свих каснијих успеха, олимпијских и светских медаља, које су спортисти из Зрењанина и околине, донели у град. Ко зна како би се развијала женска одбојка у нашем граду, да није било одбојкашица “Партизана”, које су освојиле државни куп након што су га, пре њих, освајале само одбојкашице Црвене Звезде и Партизана, и то играјући у знатно бољим условима него Клечанке. Ипак, преовладала је тада велика љубав према том спорту и чињеница да је цело село живело за одбојку, стварајући толико препознатљиву школу одбојке и будуће светске и олимпијске шампионе. Управо на крилима оваквих спортских достигнућа смо и заслужили титулу “Европског града спорта” - рекао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
У саставу екипе ДТВ “Партизан” која је освојила Куп Југославије 1964. године биле су Зора Папић, Анка Кијац, Даница Бабић, Наталија и Софија Којовић, Драгица Лончар, Мила Рашевић, Босиљка Ђајић, Миланка Наранчић и Радинка Ђурић, заједно са тренером, иначе наставником историје и заљубљеником у одбојку, Душаном Поткоњаком
 
На фотографији након освајања националног купа, пехар се нашао у рукама Зоре Папић, капитенке не само екипе из Клека, већ и репрезентације Југославије. Била је присутна и на јучерашњој свечаности, испуњена емоцијама и лепим сећањима.
- Иако се тешко крећем, овај скуп нисам желела да пропустим и јако ми је драго што смо се окупили и евоцирали успомене - нагласила је Зора Папић, којој је, као и осталим њеним саиграчицама из екипе, плакету и дрес сећања са бројем и презименом на леђима, уручио градоначелник Зрењанина, Симо Салапура.    
 
 
 
 
Свечаности су присуствовале и млађе одбојкашице ЖОК “Клек”, а у име организатора на свечаној акдемији се обратио и некадашњи председник клуба и члан организационог одбора прославе, Милан Зечар
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7513/60_GODINA_TITULA_DTV_PARTIZAN_KLEK_0.jpg