Одржан други Сајам родитељства “Срце за породицу” - још једна у низу мера подршке града јачању породице и родитељства

На зрењанинском Тргу слободе данас је одржан 2. Сајам родитељства, манифестација покренута прошле године с циљем да стручњаци из различитих области пруже додатну подршку родитељству, како би деца имала здравије и срећније детињство. Учешће на сајму узели су овог пута Град Зрењанин, Предшколска установа Зрењанин и малишани из неколико дечјих вртића, Дом здравља “Др Бошко Вребалов”, Завод за јавно здравље, Центар за социјални рад, Центар за пружање услуга социјалне заштите МОСТ, Црвени крст и Едукативни и развојни центар “Кликерино”.
 
 
 
 
Сајам су посетили и градски челници, градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац и градски већник Саша Кандић, заједно са гошћама из Београда - Соњом Вујин, менаџерком пројекта СКГО "Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству” и Бојаном Јевтовић, испред Организације УНИЦЕФ у Србији. Гошће и представнике организатора пре почетка сајма примили су заменик градоначелника Саша Сантовац и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић.
 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура подсетио је на мере подршке града родитељству. 
- Други Сајам родитељства одржава се као једна мера и активност Града Зрењанина у смислу подстицаја пронаталитетне политике. Ми смо, од првог јануара ове године, повећали подстицаје које град даје за прво, друго и свако наредно рођено дете, доста смо новца уложили и у наше породилиште, али и кроз друге различите мере подстицаја, попут издвајања за ауто-седишта за бебе, прошле године их је добило 250 беба и ове године настављамо с том акцијом, али оно што је такође новина јесте да наше прворођене бебе у Новој години и бебе које су рођене на дан града Зрењанина, дарујемо дукатима - рекао је  градоначелник и додао је у прошлој години на територији Града Зрењанина заустављен негативни тренд и да је, након низа година, први пут број новорођених премашио број умрлих.
- Верујем да ће тај тренд, уз развој привреде и инфраструктуре у граду, бити задржан и настављен, наша настојања су да у граду Зрењанину буде што више колевки и што више беба.  
 
 
 
 
Соња Вујин, менаџерка пројекта СКГО “Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству - Разиграно родитељство”, рекла је да пројекат траје четири године и да се спроводи у 34 локалне самоуправе.
- Зрењанин се прикључио пројекту заједно са још 28 локалних самоуправа и јако брзо нам је показао шта једна локална самоуправа, која хоће да креира један град по мери сваке породице, може да уради када окупи добар тим и има руководство које у том смислу ослушкује потребе својих грађана. Зрењанин је за нас пример добре праксе, која ће се у наредним годинама и ширити и СКГО ће, у сарадњи с УНИЦЕФОМ, наставити да подржава град Зрењанин у овим активностима - казала је Вујин.
 
 
 
 
Пројекат “Подстицајно родитељство“ у Зрењанину реализује Центар за социјални рад, под покровитељством УНИЦЕФ-а и уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО). Директорка те установе, Оливера Лисица, каже да је пројекат замишљен као подршка породицама у најширем смислу, из сва три сектора - социјалне заштите, здравства и просвете.
- Ово што данас радимо то је да стручњаци из све три наведене области одговарају на питања родитеља и промовишу оно што свака установа може да пружи родитељима. Препознали смо да је породица осетљива, да јој је у последње време потребна додатна подршка и једноставно, са овог сајма родитељства шаљемо поруку да породица ту подршку има и да може у институцијама и установама добити било какав савет у вези са родитељством - навела је она.  
 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7518/Sajam_roditeljstva_2024_0.jpg