Запажено учешће екипе Средњобанатског округа на 55. републичком такмичењу “Шта знаш о саобраћају” - Хана Вијатов у конкуренцији за европско такмичење

Овогодишњи циклус такмичења “Шта знаш о саобраћају” на нивоу Србије завршен је републичким такмичењем, одржаним у Београду крајем маја. Након одржаних тестова у Дому ученика средњих школа “Патријарх Павле” и вожњи на полигонима спретности и практичног понашања у Дечјем културном центру “Мајдан”, проглашени су победници 55. Републичког такмичења. 
 
С обзиром на добру организацију и приступ овим такмичењима од основног нивоа, ученици који су представљали Средњобанатски округ остварили су запажено учешће на завршном такмичењу, у конкуренцији 26 округа из целе земље и две селекције Београда, са укупно 112 основаца.
 
 
 
 
У генералном пласману, наша екипа заузела је пето место. Појединачно, највећи успех постигла је Хана Вијатов, ученица ОШ “Жарко Зрењанин” Зрењанин, освајањем трећег места у категорији “Б” - ученика и ученица старосне групе од 10-12 година. Тим резултатом стекла је право да иде на припреме за европско такмичење које ће бити одржано септембра у Паризу, у организацији Светске аутомобилске федерације FIA. Успех је с Ханом прославила и њена предметна наставница Снежана Врањеш.
 
Победницима 55. Републичког такмичења награде су уручили генерални секретар Ауто-мото савеза Србије, Милан Николић, начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова, Славиша Лакићевић и председник Скупштине Градске општине Савски венац, Страхиња Кукић.
 
 
 
Пројекат “Шта знаш о саобраћају” је осмишљен тако да, кроз образовни систем, ученици основношколског узраста стекну неопходна знања и вештине за безбедно учествовање у саобраћају. Провера овог знања се врши кроз званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у организацији Ауто-мото савеза Србије, у сарадњи са Друштвом наставника техничког образовања Србије, а одвија се на више нивоа: школско, општинско, окружно, државно и европско.
 
Такмичење је подељено у три сегмента: теоретски, полигон спретности и полигон практичног понашања у саобраћају. У теоретском делу ученици решавају саобраћајне тестове, на полигону спретности прелазе различите препреке показујући своју вештину управљања бициклом, а полигон практичног понашања симулира услове вожње бицикле у саобраћају где је неопходно применити стечено знање о саобраћаним прописима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7514/Sta_znas_u_saobracaju_Beograd_0.jpg