Posle 70 godina stanovnici naselja ''Dudara'' dobili asfalt

Stanovnici najvećeg romskog naselja u Zrenjaninu “Dudara” aplauzima su danas dočekali gradonačelnika Čedomira Janjića i njegove saradnike, nakon što je pre nekoliko dana u to naselje stigla mehanizacija i počelo asfaltiranje svih ulica i pešačkih staza. Sedamdeset godina od formiranja naselja i života u blatnjavim ulicama kroz koje se često nije ni moglo prolaziti, Romi iz “Dudare” dočekali su asfalt, izražavajući posebnu zahvalnost i Gradu Zrenjaninu, gradonačelniku i njegovom timu i zrenjaninskom preduzeću “Saša - inženjering”, koje obavlja ovaj posao na zadovoljstvo svih. 
 
 
 
 
U toku je asfaltiranje oko 800 metara ulica i pešačkih staza kroz kompletno naselje, površine 3600 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 12 miliona dinara. Ti radovi deo su obimnih aktivnosti na uređenju saobraćajne infrastrukture u svim delovima grada, a biće nastavljeni i u naseljenim mestima, dok su najveća ulaganja u izgradnji obillaznice i mosta preko Begeja na njenoj trasi. 
 
Gradonačelnik je poručio da će grad nastaviti da uređuje i druge neuređene lokacije, a u slučaju “Dudare”, tog po mnogo čemu specifičnog naselja, istakao je da, pre svega, romska deca treba da pohađaju školu i obrazuju se, a da će grad pomoći u rešavanju infrastrukturnih problema. 
- Mislim da su vidljiva u gradu Zrenjaninu ulaganja u putnu infrastrukturu koja je bila dosta oštećenja, vršimo sanaciju rupa, delova kolovoza, radi se u svim mesnim zajednicama, nekoliko ulica je asfaltirano nedavno u Mužlji, ali je ovde to posebno bitno, jer iz ovog naselja dve stotine mališana ide u školu i svi znamo kakvi su uslovi ovde bili pre ovog što sada radimo - kazao je gradonačelnik Janjić i dodao da se sa žiteljima naselja, ali i nadležnim službama i predstavnicima mesne zajednice “Dolja - Crni šor”, dogovorio i o čišćenju leve obale Begeja, uz naselje “Dudara”.
 
 
 
 
- To je, nažalost, najružniji deo obale Begeja na njegovom toku kroz grad, mnogo je smeća i ružnih prizora koji vide, pre svih, oni koji plove rekom. Uredićemo i očistiti obalu, a zaštitićemo to jednom ogradom prema reci, pre svega da povećamo bezbednost ovih mališana i siguran sam da će uslovi života u ovom naselju biti sve bolji, počev već od danas. Pomoći ćemo našim komšijama i da legalizuju ove objekte. Kao što su i drugi nelegalni objekti u našem gradu dobili tu mogućnost, ne vidim zašto ne bi mogli i ovi i naselje “Dudara” biće legalizovano - poručio je stanovnicima gradonačelnik Janjić.    
 
 
 
 
Oni su izrazili veliko zadovoljstvo što više neće gaziti blatnjavim ulicama, a deca koja idu u školu više neće morati da navlače kese preko obuće i tako odlaze do Miletićeve ulice, na koju se “Dudara” nadovezuje.
- Živeli smo do sada bukvalno u blatu i kada se ovo vidi svaka reč je suvišna. Prezadovoljni smo. Mi se zahvaljujemo gradonačelniku i gradu Zrenjaninu što nam je izašao u susret, što nam je pomogao da rešimo to skoro životno pitanje. Ovde nikada nije bilo ovakvih radova, a jedino što smo imali bilo je dovođenje struje. Posle sedamdeset godina, ova lokalna uprava je uslišila naše molbe i zahteve, asfaltirala nam je sve ulice u naselju i zahvalni smo i njima i kompaniji koja je perfektno izvela ove radove - ističu dugogodišnji stanovnici “Dudare” Đemail Ametov i Bajram Ademović.