Simo Salapura novi gradonačelnik Zrenjanina, Santovac ostaje zamenik, izabrano Gradsko veće

Skupština
Simo Salapura, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika za oblast sporta, omladine i turizma, izabran je za gradonačelnika Zrenjanina na današnjoj sednici Skupštine grada, održanoj u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Njegov zamenik biće Saša Santovac, koji se i do sada nalazio na toj funkciji. Izabrano je i novo Gradsko veće, u čijem je sastavu devet članova.  
 
 
 
 
Drugi put u novom sazivu, odbornici su se okupili u tom prostoru da bi odlučivali o kadrovskim rešenjima - izboru gradonačelnika, zamenika i članova Gradskog veća, zamenika predsednika i sekretara Skupštine grada, predsednika i članova tri komisije - kao i po tačkama u vezi sa završnim budžetom grada za 2019. godinu. Razmatran je i Predlog Odluke o izmeni Odluke o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Zrenjanina. Sednicom je predsedavao Čedomir Janjić.
 
 
 
 
Tajnim glasanjem, većinom glasova odbornika, za gradonačelnika je izabran Simo Salapura, doktor nauka u oblasti fizičkog vaspitanja, sporta i kineziterapije. Od 2004. do 2010. godine bio je zaposlen u Sportskom savezu opštine Žitište, karate klubu "Dijamant",  kao nacionalni trener selekcija Karate federacije Srbije i kao koordinator karate programa za osobe s posebnim potrebama. Od 2014. do 2017. godine vršio je funkciju generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina, a od 2017. godine funkciju pomoćnika gradonačelnika. Autor je i koautor više naučno-istraživačkih i stručnih radova i monografija iz oblasti sporta i dobitnik više nacionalnih i regionalnih priznanja. Nosilac je majstorskog karate zvanja - drugi dan i osvajač više nacionalnih i međunarodnih medalja kao sportista. Od 2007. godine učestvuje u kreiranju, sprovođenju i promociji programa rada s decom i osobama s invaliditetom. Dobrovoljni je davalac krvi više od 35 puta, oženjen, otac dvoje dece. Član je Srpske napredne stranke. 
 
 
 
Obraćajući se nakon izbora za gradonačelnika, Simo Salapura je istakao da je osećaj odgovornosti izborom na ovu funkciju za njega, pre svega, izazov.
- Poverenje koje smo dobili kao koalicija, kada smo na izborima zajedno nastupili na listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Za našu decu" i pobeda koju smo zajedno izvojevali tada, u budućnosti mora i biće pobeda za grad Zrenjanin. Kada sam preuzimao mesto pomoćnika gradonačelnika, podjednako kao i danas nisam imao sumnje u to šta mi je činiti - vizija Zrenjanina kao modernog grada, grada budućnosti, duboko je usađena u meni, a i u narednom periodu ta borba će biti još energičnija i posvećenija. Kao sportista, u životu sam, između ostalog, naučio da za odlučan duh ne postoji reč "nemoguće" i da nam je potrebno da u svakoj teškoći tražimo ono što je tražio Albert Ajnštajn, a to je prilika da uspemo - kazao je u ekspozeu Salapura, osvrnuvši se i na aktuelne probleme prisutne u Zrenjaninu.
 
 

- Kad objedinimo sve oblasti i kategorije, od komunalne i putne infrastrukture, izjednačavanja uslova života u gradu i na selu, investicija i pune zaposlenosti svih radno sposobnih sugrađana, obrazovanja i tendencije da u našem gradu osnujemo Banatski univerzitet, zdravstva, kulture, sporta, cilj je jedinstven i jasan - bolji život svih Zrenjaninaca. Dužnost mi je da se uhvatim ukoštac sa svim problemima i od njih neću bežati, ali neću o njima olako govoriti, ni obećavati brza i jednostavna rešenja. Danas neću detaljno govoriti o fabrici vode, obilaznici, autoputu, kafileriji i svemu onome što se možda očekuje kao tema. Ono u šta želim da vas uverim kada pominjem ove teme, je da sam svestan nedovršenog posla, koji moramo završiti, kako bi Zrenjanin krenuo još brže napred. Na kraju, dela moraju govoriti više od reči - poručio je novi gradonačelnik Zrenjanina.   
 
Ostaje zabeležen kuriozitet da je, u godini jubileja Gradske kuće - dva veka od završetka gradnje - i od kako se u njoj nalazi sedište lokalne administracije, Simo Salapura prvi gradonačelnik koji je izabran na tu funkciju na zasedanju van Gradske kuće. 
 
Za članove Gradskog veća izabrani su dosadašnji članovi Slaviša Vlačić, dr Mile Kovačević, Dragan Vulešević, Jožef Stojko i Radovan Višekruna, a novi članovi tog tela su Marinel Mendrea, Dragan Gudžev, Dejan Damjanović i Saša Kandić.
 
Na današnjoj sednici izabran je i zamenik predsednika Skupštine grada, na toj funkciji biće dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Mitrović, dok će Nemanja Malinić biti na funkciji zamenika sekretara Skupštine grada. Goran Knežević obavestio je Skupštinu uoči zasedanja da podnosi ostavku na mandat odbornika, a tokom sednice usmeno su ostavku podneli i nestranački kandidati  izabrani sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" Vladimir Arbutinov, Ivana Tešić, Jasmina Vujanov i Miroslava Najdanovski. Stupanjem na novu funkciju, mandat odbornika prestao je i Simu Salapuri, Saši Santovcu i Stojko Jožefu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5761/SKupstina_Zrenjanin_18092020_0.jpg