U toku je izrada murala, posvećenog legendarnoj košarkaškoj petorki “Proletera”: doprinos negovanju kulture sportskog sećanja

U godini u kojoj nosi titulu “Evropski grad sporta”, sportski Zrenjanin će obeležiti i 55. godišnjicu od osvajanja titule šampiona Jugoslavije košarkaša “Proletera”. Iako je od te 1956. godine proteklo mnogo godina, zrenjaninski klub do danas je ostao jedini koji se na teritoriji Srbije može podičiti takvim trofejom, a da ne dolazi iz Beograda. Sve te  činjenice doprinele su da ovih dana nastaje mural sa motivom startne petorke “Proletera” iz šampionske sezone, i to tamo gde je ispisivana sportska istorija grada - u Petefijevoj ulici, na mestu nekadašnjeg košarkaškog stadiona.   
 
 
 
Oživljavaju na terenu ponovo Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Dušan Radojčić, Milutin Minja i Ljubomir Katić, zahvaljujući veštim umetničkim potezima akademskog slikara iz Zrenjanina Borisa Horvata. Mural u čast šampionske generacije, nazvan “Šampioni 1956.”, površine 18 kvadratnih metara, Horvat radi u najčistijoj slikarskoj tehnici, akrilnim bojama i četkicama, bez upotrebe spreja ili šablona. Uprkos promenljivim meteorološkim uslovima, povremeno kišnim, vetrovitim i konstantno prohladnim danima, uspešno realizuje svoju umetničku zamisao i već u ovoj fazi njegov rad privlači pažnju javnosti. Očekuje da mural bude završen sredinom aprila. 
 
Izradu murala pozdravlja i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, naglašavajući da je to jedan od načina da se istaknu izuzetni dometi zrenjaninskog sporta i doprinese negovanju kulture sportskog sećanja.
- Zrenjanin je Evropski grad sporta, između ostalog, i zbog činjenice da ne zaboravlja svoje sportske heroje i njihove rezultate. Košarkaši “Proletera” i tadašnji državni reprezentativci predstavljeni na muralu, nezaobilazni su deo te tradicije, a mesto na kom mural nastaje ušlo je u sve sportske legende grada. Verujem da će ovo umetničko delo doprineti da se mlađi sugrađani zainteresuju za taj segment naše sportske istorije, a stariji da se još jednom sete Locija, Englera i ostalih, koji su stvarali ne samo zrenjaninsku, već i jugoslovensku i srpsku košarku, trasirajući joj put za najviše svetske domete - ističe Salapura.  
 
 
 
Boris Horvat završio je Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a potom i Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici kod mentorke prof. Jelene Sekulić Voljanek. Kao diplomski rad potpisuje mural “Radost” u Beogradu, posvećen poznatoj fado pevačici Marisi, a u glavnom gradu izveo je i mural u čast legende bluza B.B. Kinga.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5941/Mural_petorka_0.jpg