Polaganjem venaca na spomen-obeležja i svečanom akademijom obeležen Vidovdan

Služenjem pomena, polaganjem venaca na spomen-obeležja i svečanom akademijom u Kulturnom centru Zrenjanina, danas je obeležen Vidovdan, dan sećanja na sve one koji su, tokom viševekovne istorije, položili živote za slobodu srpskog naroda i svoje zemlje. Sećanje na prošlost ujedno je i trasiranje puta ka budućnosti, pa je u okviru svečane akademije ukazana i čast i dodeljena su priznanja učenicima generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama.  
 
Vence na spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine, položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave Zrenjanin, Veterana posebnih jedinica policije, Saveza udruženja boraca narodnooslobodičkog rata, Udruženja srpskih ratnih veterana, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina i članovi porodica  poginulih. U delegaciji Grada Zrenjanina bili su gradonačelnik Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac
 
 
 
 
Prisutnima se, u ime organizatora skupa, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, prigodnim rečima obratio predsednik Jovica Pilipović, a u ime Grada Zrenjanina obratio se gradonačelnik Simo Salapura, istakavši da su na spomeniku uklesana 53 imena naših sugrađana, pripadnika vojske, policije ili dobrovoljaca, koji su stali u redove branilaca otadžbine tokom ratnih sukoba u poslednjoj deceniji prošlog veka. 
“Njihove žrtve nisu i nikada neće biti uzaludne, jer su položili živote za slobodu onih koji su ostali za njima. Ukazujemo sa ovog mesta i da se bez stalnog podsećanja na događaje iz prošlosti ne može pronaći ni pravi put ka budućnosti. Ukazujemo na prošlost i na svo zlo ratnih stradanja, kako se ona nikome i nikada više ne bi ponovila”, poručio je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Tradicionalna Vidovdanska akademija, koju priređuju Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, održana je u sali Kulturnog centra Zrenjanina, a centralni deo svečanosti predstavljalo je uručenje nagrada za 39 učenika generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/21. godini. Na postignutim rezultatima čestitali su im gradonačelnik Salapura i predsednik organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković, a prigodnu vidovdansku besedu govorio je publicista i direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Simo Salapura poručio je najuspešnijim učenicima da su znanje i uspesi koje su postigli rezulat, prvenstveno, njihovog rada, truda i odricanja, ali su na njihovoj strani u svakom trenutku bili i roditelji, nastavnici, profesori, direktori škola, koji na njih mogu biti ponosni.
“Vidovdanska sećanja i počasti ostaju zauvek, ali se iskreno i životno nadamo da su svi ratovi ostali za nama, da su stradanja deo naše prošlosti, a da danas, s mnogo optimizma i nadanja gledamo u budućnost, u sve bolje ekonomske pokazatelje i rezultate, u sve šire i otvorenije puteve razvoja. Te puteve upravo ćete vi trasirati, dragi učenici, kao predvodnici svoje generacije i nosioci napretka ove sredine. Uveren sam da će neki od vas u narednim godinama i voditi ovaj grad. Želim vam da završite škole i fakultete koje planirate, da se školujete u bilo kom gradu, ali da se vratite u Zrenjanin, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada i države Srbije. U ambijentu brojnih aktuelnih i planiranih investicija, vi završavate jedan značajan segment u svom školovanju i pripremate se za nove životne izazove. Koristim priliku da vam u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitam na postignutim uspesima u dosadašnjem školovanju i poželim da ih potvrdite u srednjoj školi i na fakultetu”, poručio je gradonačelnik učenicima generacije. 
 
 
 
 
Dodeljeno je ovom prilikom i posebno priznanje prosvetnom radniku za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika i primeru koji daje svojim odnosom prema deci, kolektivu i društvenoj zajednici, a ove godine zaslužila ga je Gordana Stevanović, nastavnica biologije u osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Lukićevu.   
 
U umetničkom delu Vidovdanske akademije nastupile su članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković i mlada solistkinja Anđelina Švarc.
 
 
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6102/Vidovdanska_akademija_0.jpg