Ministar Ratko Dmitrović u radnoj poseti Zrenjaninu i Perlezu - najavljena manifestacija “Dani porodice”

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović bio je danas u radnoj poseti Zrenjaninu i tom prilikom je sa gradonačelnikom Simom Salapurom razgovarao o mogućnostima za popravljanje demografskih prilika u Srbiji i merama koje u tom pogledu preduzimaju Vlada, lokalna samouprava i Ministarstvo. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekrertara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović, kao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnica Jelena Travar Miljević, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.
 
 
 
 
Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika, gradonačelnik Salapura rekao je da Grad pokušava da pronađe modalitete i načine kako i na koji način staviti porodicu u fokus i kako i na koji način možemo imati još bolje efekte populacione politike koji se sprovode u našem gradu. 
- Kada je u pitanju populaciona politika koja se sporovodi u našem gradu i mere koje je Grad preduzeo, one jesu u prethodnom periodu bile veoma značajne, a kada govorimo o tome pre svega mislim na izgradnju dva nova vrtića, na četrnaest novih vrtićkih grupa u naseljenim mestima, a istakao bih i da nema listi čekanja u našim vrtićima. Takođe, podržavamo naše mališane i naše porodice stipendranjem i stručnim usavršavanjem za šta izdvajamo sredstva, kao i za kupovinu azuto sedišta za bebe i kupovinu školskih torbi i pribora svake godine za sve naše đake prvake. Što se tiče finansijske podrške za svako prvorođeno dete izdvajamo 50.000, za drugo i treće 35.000 dinara, kao i apotekarske pakete za bebe, ovezbeđuje mo i novac za vantelesnu oplodnju, a ove godine 2,1 milion dinara namenjenih za proslavu nove godine opredelili smo za lečenje bolesne dece - kazao je Salapura. 
 
 

On je istakao i da je ove godine, budući da je Zrenjanin Evropski grad sporta, najmađim Zrenjanincima omogućeno besplatno bavljenje sportom na osam punktova u razaličitim sportskim granama. 
 
Kazao je da je jedan od načina da se promeni svest ljudi i ukaže na značaj porodice manifestacija avgusta ove godine u Perlezu - Dani porodice. 
- Nadam se da ćemo naići na pozitivan odjek i da će to mesto biti stecište okupljanja i novih ideja, promocije i svega važnog za porodicu - rekao je još gradonačelnik, zahvalivši ministru na današnjoj poseti.
 
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović najavio je manifestaciju “Dani porodice” koja će biti održana u Perlezu avgusta ove godine a koja za cilj ima promociju porodičnih vrednosti.  
U sklopu manifestacije predviđeno je otvaranje šetališta, nekadašnjeg porodičnog korzoa, koji se trenutno izvode radovi, a u planu je i izgrada bungalova za porodice, kao i edukativni centar na otvorenom za mlade bračne parove i škola roditeljstva. U pitanju je izuzetan i atraktivan prostor na levoj obali Begeja, čije je uređenje u punom jeku. 
- Zašto Perlez - zato što je taj potez bio neuređen, a sada smo uspeli da uradimo infrastrukturne delove i pripremimo sve da 12. avgusta otvorimo prve “Dane porodice” u Srbiji. Smatram da je je manifestacija neophodna i značajna i da će ona biti pokretač za ostale manifestacije koje će se dešavati - rekao je Pejović, najavljujući da će o radovima na proipremi tog terena biti urađen i film koji će kasnije biti prikazan ostalim lokalnim samoupravama i uticati da se promeni svest, da je porodica najvažniji nacionalni resurs. 
 
 
 
Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović rekao je da nema popravljanja demografske slike bez porodice i da treba vratiti kult porodice u najpozitivnijem smislu.
- Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija, tako će nam dugo vremena trebati da promenimo ili zaustavimo taj trend koji je zastrašujući - kazao je Dmitrović i izneo podatke da je prvi put posle 50 godina broj Srba pao ispod sedam miliona, sa stalnom tendencijom smanjenja brojnosti, i da je pitanje svesti jedan od termina koji otvara više prozora u sagledavanju tog problema.
 
Ukazao je da postoje brojni faktori koji utiču na demografsku sliku, a da je najvažniji među njima žena koja odlučuje o rađanju dece, ali i migracije savremenog sveta i poslodavci kojima često ključno pitanje nije obrazovanje već da li žena planira da rađa.
 
Kazao je i da je još jedan od problema neravnomeran razvoj gradova i činjenica da se sela prazne munjevitom brzinom, i ukazao da je 2020. u odnosu na 2019. sklopljeno 10.000 brakova manje, dok je poslednjih 10 godina 40 odsto sklopljenih brakova razvedeno.
 
 
 
 
 
Ministar je u okviru posete obišao i radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, u kojem je poslednjih godina, zbog geografskog položaja i dobre infrastrukture, povećana kupovina nekretnina. Nakon obilaska lokacije budućeg parka, posetio je i hram Uspenja Presvete Bogorodice, koji spada u objekte najviše kategorije graditeljskog nasleđa na našim prostorima. S istorijatom hrama i radovima čuvenog Uroša Predića koji ga je oslikao, ministra je upoznao jerej Aleksandar Nišević. 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6108/Ministar_Dmitrovic_prijem_0.jpg