Šetnjom mama i beba u centru Zrenjanina obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja

Povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja danas je u centru grada, u organizaciji zrenjaninske Opšte bolnice “Đorđe Joanović”, održan prigodni skup i organizovana šetnja mama sa bebama kako bi se ukazalo na značaj dojenja, a podršku su dali i Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Grad Zrenjanin, kao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović.
 
Pejović je pozdravio je današnju akciju i podršku dojenju i ukazao da bi ovakve akcije trebalo organizovati u svakom gradu. 
- Pozdravljam i inicijatore koji su organizovali ovu šetnju, jer, svako dete bi trebalo da ima pravo na majčino mleko. Iz ovoga što su danas pripremili organizatori vidimo da ne postoji ništa zdravije i lepše za razvoj deteta od majčinog mleka, a priča je mnogo šira od promocije dojenja, jer u isto vreme imamo i promociju roditeljstva i odnosa između dece i roditelja - kazao je on.
 
 
 
 
U ime lokalne samouprave govorila je Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, koja je istakla da je grad Zrenjanin poznat po tome što ima veoma široku paletu podrške majkama i deci.
- Zaista, populaciona politika se izuzetno akcentuje, međutim, kada pričamo o tome govorimo o novčanim davanjima, ali dojenje i podrška majkama nije samo finansijski momenat - kazala je ona i podsetila da je Grad Zrenjanin u znak podrške majkama u pogledu dojenja obezbedio, uz podršku “Rosa vode”, i dve klupe za dojenje koje su postavljene u Gradskoj bašti.
- Nadamo se da ćemo kao Gradska uprava koja je najotvorenija prema majkama i deci, pogotovo Odeljenje za društvene delatnosti, gde su majke okrenute ka nama, napraviti jedan prelep kutak u kojem će deca imati priliku da jedu, a razbijanje predrasuda oko dojenja i žene kao simbola i pola, ali i roditeljstva, treba akcentovati u smislu da su ženske grudi zaista simbol majke i da nije sramota dojiti dete u javnosti i u momentu kada je to detetu potrebno - rekla je Dragić.
 
 
 
  
 
Dr Svjetlana Ždrale, pedijatar neonatolog, šef Odseka neonatologije zrenjaninskog porodilišta, ukazala je da su dani u kojima se obeležava Nacionalna nedelja promocija dojenja uzuzetno važni za našu populaciju i za sve mlade roditelje, majke, očeve i cele porodice.
- Radimo na tome da unapredimo zdravlje i kvalitet života naših beba i naše dece i da mislimo na njihovu budućnost, a majčino mleko je najdragocenija supstanca koja postoji u prirodi i važno je da svako dete ima priliku da je dobije - kazala je ona i navela da je sam početak dojenja za majku i bebu prilično težak i da se dešava da se mame demorališu.

- Bitno je da svi pomognemo da taj period bude što lakši i lepši, od stručnih lica, pedijatara, neonatologa, neonatoloških sestara, babica, ginekološke, patronažne i pedijatrijske službe - kazala je doktorka Ždrale, ukazujući i na značajnu ulogu porodice i kompletnog društva.
- Zato smo danas ovde, da vidimo kako su zdrave i lepe bebe koje su dojene, prošetaćemo gradom, da uživamo sa mamama koje su svojim bebama pružile ono najlepše što mogu da im daju - rekla je još doktorka Ždrale. 
 
 
 
 
Slađana Stanić, glavna sestra Polivalentne patronaže Doma zdravlja, koja je sa svojim saradnicima delila edukativni materijal, rekla je da se dojenje promoviše i časovima u školi za trudnice, ali i odlascima patronažne sestre u kućne posete.
 
Skup  je pozdravio i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Milan Bjelogrlić, koji je najavio akciju dodele besplatnih članskih karata biblioteke za sve mame koje doje i iskazao podršku te gradske ustanove kulture današnjoj manifestaciji. 
 
Nacionalna nedelja dojenja ove godine obeležava se širom Srbije od 3-10. oktobra, pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost“.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6233/Podrska_dojenju_0.jpg