Održano Bogojavljensko plivanje u Zrenjaninu, Farkaždinu i Kleku: dve dame prve do Časnog krsta

Tatjana Rešković, dvadesetogodišnja devojka iz Zrenjanina, prva je doplivala do Časnog krsta na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Zrenjaninu, dok je na istoj manifestaciji u Farkaždinu prva preko Tamiša stigla do Časnog krsta Jovana Kapunac, iz tog sela. Momci su bili kavaljeri i jedinim damama prepustili da ponesu Časni krst, dok je na “Šlajzu”, kod Kleka, među petoricom plivača koji su zaplivali Begejom, prvi bio Ilija Radić, 26-to godišnjak iz Kleka. 
 
 
 
 
Na jezeru u centru Zrenjanina, učešće u 13. Bogojavljenskom plivanju uzelo je rekordnih 52 plivača, među kojima je jedina dama bila Tatjana Rešković. Manifestaciji su prisustvovali i brojni funkcioneri lokalne uprave, na čelu s gradonačelnikom Simom Salapurom - zamenik Saša Santovac, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i Marinel Mendrea, gradski većnik.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, obraćajući se na konferenciji za novinare nakon plivanja, čestitao je pobednicima, ali i svim ostalim učesnicima današnje manifestacije u Zrenjaninu, Kleku i Farkaždinu, tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”.
- Trudićemo se da u narednom periodu unapredimo ovu našu manifestaciju koja se ove godine održavala i u Kleku i Farkaždinu, kao prateća manifestacija ove centračne koja je u Zrenjaninu. Žao mi je što ne možemo da prihvatimo sve prijave, nažalost, vreme i uslovi su takvi da ukupno možemo da imamo do 60 plivača, rekao je gradonačelnik Salapura i zahvalio se još jednom plivačima na gestu.
 
 
 
 
- Opet ste pokazali da ovo nije takmičenje, već je simbolično obeležavanje današnjeg praznika, takođe, dopustili ste Tatjani da bude ovogodišnji nosilac Časnog krsta, ali samim ulaskom u vodu, vi ste svi nosioci Časnog krsta. Čestitam svima praznik, želim vam dobro zdravlje i da se vidimo sledeće godine na istom mestu. Uzdravlje i živeli! 
 
U Farkaždinu je manifestaciji na obali Tamiša prisustvovao veliki broj meštana i gostiju, među kojima je bio i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić. On je i potom uručio prigodan dar Jovani Kapunac, koja je preplivala reku pored šestorice momaka i zaslužila da ponese Časni krst. U tom selu plivalo se po drugi put, nakon što je pre dve godine manifestacija održana premijerno, a prošle godine je izostala. 
 
 
 
U Kleku se plivalo kao i u Zrenjaninu, 13. put, uz učešće petorice momaka, a na popularnom izletištu “Šlajz” okupili su se brojni meštani. Dar nosiocu Časnog krsta uručio je narodni poslanik Rajko Kapelan, a u ime Grada Zrenjanina i ovde je bio prisutan predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić
 
 
 
Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina. 
 
 
 
Po hrišćanskom verovanju, Isus Hristos je, u svojoj trideset trećoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi. 
 
Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6384/casni_krst_2022_0.jpg