Preminuo Dušan Duda Radaković, nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina i rukovodilac u više preduzeća u sastavu IPK “Servo Mihalj”

U Zrenjaninu je, u 90. godini, preminuo Dušan Duda Radaković, predsednik opštine Zrenjanin u periodu 1970-1974. godine, direktor “Jugoremedije”, fabrike skroba IPOK, Instituta IPK “Servo Mihalj”, novinskog preduzeća “Zrenjanin”, istaknuti javni radnik i vrstan poznavalac i hroničar političkih i ekonomskih prilika u gradu u periodu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.  
 
Foto: List "Zrenjanin"
 
Rođen je 1932. godine u porodici prvih kolonista u Banatskom Karađorđevu, selu u kom je završio osnovnu školu. U Zrenjaninu je završio Tehničku i Višu pedagošku školu, a u Beogradu Fakultet političkih nauka. Ulazi u politički život još 1960. godine i nalazi se na svim najvažnijim partijskim i privrednim funkcijama u gradu i tadašnjem srezu.  
 
 
 
Dušan Radaković, tada predsednik opštinske organizacije SKJ i Ljubomir Pajić, predsednik opštine Zrenjanin, prilikom posete Zrenjaninu
Josipa Broza Tita i Jovanke Broz, 25. oktobra 1969. godine 
 
Odlazak Dušana Radakovića predstavlja i odlazak poslednjeg neposrednog učesnika i svedoka epohe burnog ekonomskog i industrijskog razvoja grada Zrenjanina i njegovog uspona do jednog od vodećih privrednih centara nekadašnje Jugoslavije, ali i čoveka koji je u svakom trenutku bio spreman da svoje bogato radno i životno iskustvo podeli s mlađima, koji je voleo svoj grad i nakon penzionisanja aktivno učestvovao u društvenom miljeu grada, u više akcija i inicijativa za unapređenje života i rada u njemu.  Bio je aktivan u Društvu zavičajaca Zrenjanin i ogranku "Matice srpske".
 
Za životno delo 2010. godine dobio je Nagradu grada Zrenjanina. 
 
Svoja sećanja na period radnog i društvenog angažovanja sublimira kroz dokumentarističku memoarsku prozu “U društvu poznatih”, knjigu "Saga o porodici Hercog", o značajnoj zrenjaninskoj jevrejskoj porodici,  kao i kroz monografiju “IPK Servo Mihalj”, izdatu 2011. godine, čiji je koautor. 
 
Dušan Duda Radaković biće sahranjen sutra, 18. januara 2022. godine, u 13 časova, na Gradnuličkom groblju u Zrenjaninu. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6382/Duda_Radakovic_00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6382/Duda_Radakovic_0.jpg