Održana 18. sednica Skupštine grada - stvaranje uslova za nove investicije u oblasti izgradnje stanova i javnih objekata

Skupština
Posle više od dve godine rada u drugom prostoru, odbornici Skupštine grada ponovo su se okupili danas u Baroknoj sali Gradske kuće i održali 18. sednicu, sa dnevnim redom koji je sadržao tri tačke. Poslednja sednica u ovom ambijentu održana je 28. februara 2020. godine, što je ujedno bilo i poslednje skupštinsko zasedanje u prethodnom sazivu. Po uvođenju epidemioloških mera, rad Skupštine grada organizovan je u Kulturnom centru Zrenjanina, gde je održano svih 17 sednica aktuelnog saziva.
 
Sve tačke današnjeg dnevnog reda odnosile su se na razmatranje predloga u oblasti urbanizma, regulisanja imovinsko-pravnih odnosa i otuđenja gradskog građevinskog zemljišta, u cilju obezbeđenja uslova za nove investicije u oblasti stanogradnje i izgradnje javnih objekata. 
 
 
 
 
Sednicom je predsedavao Čedomir Janjić, a odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o donošenju Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Bagljaš'” u Zrenjaninu, Predlog Odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom i Predlog Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2022. godinu.   
 
Izmena i dopuna Plana generalne regulacije “Bagljaš'” sprovedena je se kako bi se zainteresovanim investitorima obezbedile zone namenjene gradnji novih stambenih ili objekata javne namene i definisali urbanistički uslovi pod kojima je to moguće.   
 
Odlukom o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom pribavljaju se nepokretnosti u Ulici Zorana Kamenkovića 12, ukupne površine 2068 m², s pravom korišćenja na zemljištu, na kojima je upisana društvena svojina “Pro-bekom” d.o.o. Zrenjanin u stečaju. Nepokretnosti iz ove odluke pribavljaju se neposrednom pogodbom u cilju stvaranja imovinsko-pravnih preduslova radi privođenja predmetnog zemljišta planskoj nameni, a za potrebe uređenja javne površine i izgradnje parking garaže, u skladu sa planom detaljne regulacije, što je od opšteg interesa za grad Zrenjanin.
 
 
 
Predlogom Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2022. godinu predviđeno je otuđenje trideset jedne parcele, namenjene porodičnom stanovanju. Većina parcela nalazi se u okviru Plana generalne regulacije “Bolnica - Berbersko” u Zrenjaninu, i to u Igmanskoj ulici. 
 
Komentarišući ove odluke, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je rekao da se ovim odlukama ostvaruje želja grada da uđe u vlasništvo parcela neposredno pored zgrade Policijske uprave, u Ulici dr Zorana Kamenkovića, i objekte firme u stečaju koji su u veoma lošem stanju zameni javnom površinom za buduća parking-mesta, što je i predviđeno odgovarajućom planskom dokumentacijom. 
- Već sutra očekujemo potpisivanje ugovora i to zemljište bi trebalo da postane vlasništvo grada Zrenjanina. To je jedan od glavnih razloga za zakazivanje ove sednice po hitnom postupku. Danas je usvojen i Plan generalne regulacije “Bagljaš” i očekujemo vrlo brzo novu gradnju na teritoriji Bagljaša, a jedan od glavnih zahteva je stigao i od kompanije “BIG”, za proširenje tržnog centra već u ovoj godini. Ovim planom predviđena je ta mogućnost, kao i mogućnost gradnje određenih objekata višeporodičnog stanovanja na teritoriji Bagljaša - istakao je Santovac. 
 
 
 
Dodao je i da je Skupština donela novi Program otuđenja gradskog građevinskog zemljišta, po odluci Grada Zrenjanina za 2022. godinu.
- Naša obaveza je da se do 31. marta usvoji program, dodate su nove parcele i u narednih deset do petnaest dana možemo očekivati i nove oglase o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta - objasnio je zamenik gradonačelnika. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6458/skupstina_grada_17_03_2022_0.jpg