In memoriam: Irena Kaločai (1939-2023)

U Zrenjaninu je, u 84. godini, preminula Irena Kaločai, istaknuta sportistkinja, nekadašnja državna reprezentativka i rekorderka u kuglanju, saopštio je juče njen matični klub, Kuglaški klub "Kristal".  
 
Irena Kaločai u kuglanu "Kristala" je došla još 1956. godine kao sedamnaestogodišnjakinja, i tada je počela da piše stranice istorije zrenjaninskog, ali i srpskog i jugoslovenskog kuglanja. Tri puta bila je prvakinja Jugoslavije i osam puta Srbije. Kao članica reprezentacije od 1959. do 1972. godine, učestvovala je na pet svetskih prvenstava, a 1960. i na Evropskom šampionatu. Za reprezentaciju je nastupila 30 puta.
 
 
Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1970. godine, u paru sa Slovenkom Ludvig, za reprezentaciju Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju, a četiri godine ranije, na meču protiv Rumunije, postavila je jugoslovenski i nezvanični svetski rekord, pošto su se zvanični rekordi verifikovali samo na svetskim prvenstvima. 
 
Irena Kaločai je u dva mandata bila predsednica Kuglaškog saveza Jugoslavije, sudija, trener, sportski pedagog i veliki prijatelj KK "Kristal" do poslednjeg dana. Ženska ekipa KK "Kristal", njoj u čast, pet puta je organizovala Turnir "Irena Kaločai", u periodu od 2015-2019. godine.
 
Bila je udata takođe za istaknutog sportskog radnika Tibora, dugogodišnjeg sekretara KK "Kristal", trenera i selektora državne reprezentacije osamdesetih godina.  
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6895/Irena_Kalocai_0.jpg