Tradicionalna svečanost Sportskog saveza grada Zrenjanina: godišnju nagradu za 2022. godinu zaslužilo 36 dobitnika u 12 kategorija

Tradicionalna svečanost dodele godišnjih priznanja Sportskog saveza grada Zrenjanina održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, u organizaciji Sportskog saveza i Grada Zrenjanina. Svečanost je održana sedamnaesti put, uz prisustvo čelnika Grada Zrenjanina,  predstavnika republičkih i pokrajinskih sportskih asocijacija i institucija i nekadašnjih sportista i sportskih radnika. 
 
 
 
 
Za postignute sportske rezultate i za doprinos razvoju sporta u prethodnoj godini, u 12 kategorija ukupno je nagrađeno 36 sportista, sportskih klubova, stručnjaka, sudija, donatora, propagandista u sportu, uz posebna priznanja i nagrada za životno delo. O dobitnicima je odlučivao Upravni odbor Sportskog saveza grada Zrenjanina, a kao i svake godine, na to su presudno uticali postignuti sportski dometi. 
 
Minutom ćutanja odata je pošta juče preminuloj istaknutoj sportistkinji i nekadašnjoj reprezentativki u kuglanju Ireni Kaločai i sportistima i sportskim radnicima iz Zrenjanina koji su nas zauvek napustili u protekloj godini.
 
 
 
Prisutne su na početku svečanosti pozdravili predsednik Sportskog saveza grada Zrenjanina Rajko Petrović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je istakao da da je današnja dodela nagrada ujedno i prilika za podsećanje ne samo na ostvarene rezultate u prošloj godini, a koji su proslavili naš grad i državu, već i da se pomenu i manifestacije i sportski događaje organizovani u tom periodu, a takođe i za osvrt na ulaganja u sport.
- Glavna sportska manifestacija bio je 9. SOŠOV za šta smo dobili i pohvale, a iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u organizaciji. Time smo pokazali da imamo kapacitete i sportsku infrastrukturu koja može da zadovolji organizaciju velikih, masovnih takmičenja - rekao je gradonačelnik, naglasivši da je Zrenjanin bio domaćin i broojnim reprezentacijama, među kojima su rvačka, odbojkaška, šahovska i druge.
 
- Organizovali smo i sednicu Olimpijskog komiteta Srbije u ovoj Baroknoj sali i mnogo događaja, od polumaratona, maratona, Evropske nedelje sporta, pokušavajući da, pre svega, afirmišemo sportski duh grada i da se naši sugrađani uključe u sportske aktivnosti – kazao je on.
 
 
 
Kada je u pitanju sportska infrastruktura, ukazao je, nastavlja se sa realizacijom treće faze radova na gradskom stadionu, a rekonstruisane su i dve školske fiskulturne sale.
- Ono što nas očekuje jeste da ove godine, zajednički sa Narodnim muzejom, pripremamo rekonstrukciju Sobe sporta, preseljenje u veći prostor, jer mislimo da legende Zrenjanina zaslužuju to, a mi smo ponosni na našu sportsku istoriju i želimo da gajimo kulturu sećanja na nju - naveo je gradonačelnik.
 
Najavio je i da će ove godine, po prvi put, biti izvršena finansijska kontrola trošenja budžetskih sredstava u sportskim organizacijama, kao i da će od aprila grad imati verifikovanog sportskog inspektora.  
 
Najbolji seniori u 2021. godini “odbranili” su tron i u prethodnoj godini - među sportistima u olimpijskim sportovima i sportovima koji su pridružene članice MOK-a, priznanja su dobili član “Proletera”, svetski rvački šampion i najbolji sportista Srbije u prošloj godini Zurab Datunašvili i članica  Bokserskog kluba “Petrovgrad”, treća u Evropi, Aleksandra Rapaić. Datunašvili je na pripremama rvačke reprezentacije, pa je priznanje, u njegovo ime, primio predstavnik Rvačkog kluba “Proleter”.  
 
 
 
Članica Atletskog kluba “Banat” i dvostruka prvakinja Balkana Dunja Sikima i ovoga puta zaslužila je priznanje u kategoriji sportistkinja U20, dok je među sportistima godišnju nagradu dobio džudista “Proletera MD” Milan Bulaja, evropski kadetski šampion i treći na svetskom prvenstvu.
 
Sportista i sportistkinja u uzrasnoj kategoriji U15 su rvač “Proletera” Stevan Kojić i odbojkašica Milica Vidačić, poslednjih šest meseci članica OK “Tent” Obrenovac. U kategoriji neolimpijskih sportova, najbolji senior je Bojan Gostojić, član Aerokluba “Zrenjanin”, evropski prvak u aviomodelarstvu, a seniorka, kao i prošle godine,  Anastasija Njegreš Orčik, iz Pauer lifting kluba “Gladijator” Elemir, državna rekorderka. 
 
 
 
Najbolji sportista do 20 godina u neolimpijskom sportu je član MMA kluba “Proleter”, Dejan Živković, dok je sportistkinja u istoj kategoriji talentovana Dunja Rajić, karatistkinja KK “Zadrugar” iz Lazareva. 
 
Nije bilo dileme u kategoriji najboljih seniorskih ekipa - višestruki državni prvaci, rvački klub “Proleter” poneo je priznanje Sportskog saveza i ove godine, dok je među ženskim seniorskim ekipama za najbolju proglašena džudo kluba “Proleter”, treće na ekipnom prvenstvu Srbije. Rvački klub “Proleter” najuspešniji je i u konkurenciji U20, gde su, među sportistkinjama, najuspešnije članice Tekvondo kluba “Zrenjanin”. 
 
U uzrastu U15 priznanje su poneli odbojkaši “Proletera” i ženska ekipa Veslačkog kluba “Begej 1883”. 
 
 
 
Trener dva svetska rvačka šampiona Vojislav Trajković najuspešniji je u ovoj kategoriji, dok je predsednik Plivačkog kluba “Proleter” Branislav Vlaisavljević najbolji sportski radnik u protekloj godini. Stručnjak u sportu je dr Bojana Vlaučin, član medicinskog tima Svetskog prvenstva u rvanju, lekar Vaterpolo kluba “Proleter”. Najbolji sportski sudija je Amela Melegi, delilac pravde u profesionalnom boksu. Godišnje priznanje za sponzora-donatora zaslužilo je zrenjaninsko preduzeće “Iron sport”.
 
 
 
Među sportistima s invaliditetom najbolji je član Streljačkog kluba “Olimp” Laslo Šuranji, a među sportistima plivačicama Katarina Draganov Čordaš. Nagradu za najuspešnijeg propagandistu u sportu za 2022. godinu dobio je novinar i publicista Miodrag Grubački.
 
Dodeljeno je ovom prilikom i više posebnih priznanja, povodom različitih sportskih jubileja i godišnjica, a dobili su ih Srđan Marić, velikan Karate kluba “Banatski cvet”, ŽFK “Banat”, FK “Omladinac FAM” Botoš, FK “Potisje” Knićanin, ORK “Gradnulica” i Savez za školski sport grada Zrenjanina. Onima koji su budućnost zrenjaninskog sporta, i koji najavljuju lepe sportske karijere, pripala su takođe posebna priznanja: teniseru Zoranu Ludoškom, atletičarki Dunji Eremić, plivaču Ognjenu Kovačeviću, plivaču i atletičaru Justinu Cvetkovu i plivačici Sofiji Travar
 
 
 
Nagradu Sportskog saveza za životno delo dobio je Vojislav Tabački, koji je sportski vek proveo u Rvačkom klubu “Proleter”, bio istaknuti sudija na šest olimpijskih igara i proveo preko dvadeset godina na funkciji čelnika Sportskog saveza grada. Tabački se i zahvalio u ime svih nagrađenih. 
 
Današnju svečanost uveličali su članovi Gradskog dečjeg hora Kulutrnog centra Zrenjanina, pod upravom Senke Milisavljević, koji su izveli himnu Republike Srbije, a potom i zrenjaninsku sportsku himnu “Imena za sva vremena”. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6897/NAGRADE_SSGZR_2023_0.jpg