Pitka voda za mališane u zrenjaninskim vrtićima

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju obezbedio je 1,3 miliona dinara za nabavku aparata za prečišćavanje vode za Predškolsku ustanovu "Zrenjanin" u Zrenjaninu. Za ovaj novac obezbeđeni su prečistači vode za svih dvadeset vrtića u sastavu PU "Zrenjanin", kao i jedan prečistač za centralnu kuhinju. Tim povodom resorni pokrajinski sekretar Novka Mojić posetila je vrtić "Biberče" u Zrenjaninu, a potom se obratila predstavnicima medija u kancelariji Srednjobanatskog okruga, čije je sedište u Zrenjaninu. 
-U Vojvodini generalno postoji problem lošeg kvaliteta vode za piće, a posebno u Zrenjaninu, gde je zbog pojave arsena Sanitarna inspekcija, pre nekoliko godina, zabranila  upotrebu vode za piće iz gradskog vodovoda. Zbog toga smo na zahtev PU "Zrenjanin" obezbedili sredstva za nabavku prečistača, zahvaljujući kojima će mališani piti ispravnu vodu - rekla je Novka Mojić i dodala da će Sekretarijat pomoći i ostalim predškolskim ustanovama da nabave prečistače za vodu, ukoliko se obrate sa takvim zahtevom.
 
 
Prema rečima Anđelije Mirković, direktorice PU "Zrenjanin", zahvaljujući pomoći Pokrajine problem sa pijaćom vodim u vrtićima u sastavu ove ustanove rešen je na duže vreme.
- Do sada smo ispravnu vodu za piće obezbeđivali uz pomoć lokalne samouprave, a voda je stizala i iz Novog Sada. Godišnje je za ovu namenu iz opštinskog budžeta izdvajano 1,5 miliona dinara, što je velika investicija, a problem je i dalje postojao. Zahvaljujući pomoći Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju rešili smo ovaj problem na duže vreme i obezbedili da 2300 mališana, smeštenih u naših dvadeset vrtića, dobiju ispravnu vodu za piće - rekla je Mirkovićeva i dodala da se u vrtićima, u zavisnosti od kapaciteta, dnevno potroši oko 700 litara vode za piće i kuvanje.
 
(Preuzeto sa internet-prezentacije Izvršnog veća AP Vojvodine)