Градоначелник: Проширење зрењанинске Слободне зоне доноси олакшице инвеститорима

Влада Србије донела је крајем прошлог месеца Решење о давању сагласности за проширење подручја Слободне зоне Зрењанин, на више од 392 хектара, а тај документ објављен је пре неколико дана и у Службеном гласнику.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је, захваљујући на подршци Влади Србије, рекао је да ће то донети многе бенефите за инвеститоре који ће пословати у оквиру Слободне зоне.    
- У претходном периоду појавио се проблем са недостатком земљишта за инвеститоре, тако да је Скупштина града донела одлуку о проширењу индустријске зоне за још 500 хектара градског грађевинског земљишта, а сада, због потребе нових инвеститора, Влада је донела решење и о проширењу Слободне зоне на територији “Југоисток” где ће инвеститори, који на тој локацији буду подизали своје индустријске погоне, имати бенефите од чланства у тој зони - казао је Јањић. 

У образложењу решења Владе Србије наводи се да ће у делу тог проширења, у индустријској зони “Југоисток” пословати компанија “Linglong international Europe” доо Зрењанин, која је део кинеске компаније “Shandong Linglong Tire”, као и кинески “Green Miles Chemicals”, са седиштем у Новом Саду.   

У образложењу се наводи и да се проширењем подручја Слободне зоне Зрењанин обезбеђује и постизање основних циљева слободних зона - унапређење привредног раста, извоза и смањења незапослености, као и осталих позитивних ефеката.

Слободну зону Зрењанин основали су 2005. године Град Зрењанин и компанија “Колпа”, на простору некадашње фабрике намештаја у Цветној улици, где се налазе и погони те компаније, а у наредним је годинама пословање у режиму Слободне зоне проширено на још неколико предузећа и локација. У међувремену је рад зоне препознат и у међународним оквирима, те је 2014. године проглашена за најбољу слободну зону у Европи по подстицајима за инвеститоре, а на основу анализа и истраживања престижног часописа “Financial Times”.

У режиму Слободне зоне послују немачки “Дрекслмајер”, словеначка компанија “Колпа”, шведска компанија “ЛК Арматур”, као и француски “Новарес”. 

Према подацима из извештаја о раду слободних зона у Републици Србији за 2018. годину, у зрењанинској зони реализован је укупни промет у износу од 370 милиона евра.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5666/Zona_Jugoistok_0.jpg