Књижевнику Радивоју Шајтинцу уручена награда Фонда “Тодор Манојловић”: “Тодош” се вратио кући

Радивој Шајтинац, књижевник из Зрењанинa, двадесет осми је лауреат Награде за модерни уметнички сензибилитет Фонда “Тодор Манојловић”, а признање му је уручено јуче, на свечаности у Градској народној библиотеци “Жарко Зрењанин”. Одлуку да Шајтинац буде добитник награде за 2019. годину једногласно су донели чланови Управног одбора Фонда “Тодор Манојловић”: председник Ненад Шапоња (песник, есејиста и критичар) и чланови, Петар Арбутина (књижевник и критичар), Гојко Тешић (професор, књижевни историчар, есејиста, библиограф), Васа Павковић (књижевник и књижевни критичар) и управитељ Фонда, Милан Бјелогрлић (директор Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин”).
 
 
 
Радивој Шајтинац први је добитник награде Фонда “Тодор Манојловић” из Зрењанина. Симболично, “Тодош” - како су звали Манојловића његови савременици - се вратио кући, у град у ком је рођен, стварао и у ком почива, а награда названа његовим именом припала је правом и искреном следбенику стваралаштва које се темељи управо на модерном уметничком сензибилитету и његовој најбољој традицији. Управо тако је о Шајтинцу јуче говорио и Милан Бјелогрлић, истакавши да је он награду добио не зато што је на њега дошао ред, већ зато што је заиста заслужује.
 
У образложењу награде стоји, између осталог, да је Шајтинац, активно учествујући неколико деценија на књижевно-уметничкој сцени Србије као песник и прозни писац, остварио изразито модерно и респектабилно књижевно дело, на јасном трагу поетике Тодора Манојловића. Разноврсност и богатство књижевности коју је створио Радивој Шајтинац истичу га као једну од изразито индивидуалних појава у српској књижевности на крају прошлог и почетку овог века. 
 
 
 
У песничком и прозном делу Радивоја Шајтинца складно се прожимају и допуњују однос према локалним и универзалним принципима стварања, а свако његово ново дело је истовремено јасан и недвосмислен изазов традицији, што га је препоручило за 28. лауреата Награде за модерни уметнички сензибилитет Фонда „Тодор Манојловић“.
 
Председник Управног одбора Фонда „Тодор Манојловић” Ненад Шапоња изразио је посебно задовољство што је коначно награда припала једном Зрењанинцу. Рекао је, између осталог, да Шајтинчево дело траје деценијама, да успева да буде другачији у малом, микропростору, и да је то оно што је можда и Тодор Манојловић могао да предпостави када је реч о модерном уметничком сензибилитету.
 
 
 
Захваливши са на додељеном признању, Радивој Шајтинац је истакао да му се душа радује и да му је савест чиста, јер је понео награду која носи име човека ког је и лично познавао.
- Ово је потврда за мојих педесет година књижевног рада и стваралаштва, а исто толико и књига сам написао. Могу само да будем поносан - рекао је Шајтинац.
 
На награди му је, у име Града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, честитао помоћник градоначелника Душко Радишић и даровао га уметничком сликом.
 
 
 
Радивој Шајтинац је рођен 1949. године у Зрењанину. После завршене гимназије у родном граду, студирао је општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију, прозу, књижевну и ликовну критику, бави се драматургијом, а и преводи с руског и енглеског језика. Био је један од оснивача и две деценије главни и одговорни уредник часописа за књижевност и културу „Улазница”. 
 
Аутор је бројних књига поезије, прозе и есеја, превођених на више од десет језика. Роман „Жртве бидермајера” објављен је у преводу на енглески, у едицији ”Српска проза”, у преводу у издању Геопоетике 2012. године. Друго издање овог романа објавио је 2015. амерички издавач Blooming Twig Books, Њујорк. Члан је Српског књижевног друштва, Друштва књижевника Војводине и Српског Пена.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5703/Nagrada_TodorManojlovic_0.jpg