Др Здравко Ждрале: ситуација у Средњем Банату нестабилна, нема потребе за новим мерама, али стриктно поштовати донете

Седница савета Средњобанатског управног округа у проширеном саставу одржана је данас у Градској кући, а поред градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића и председника свих општина, седници су присуствовали и директор Завода за јавно здравље Зрењанин др Здравко Ждрале, начелник Полицијске управе у Зрењанину Драгиша Војновић и директор Привредне коморе Зрењанин Предраг Станков. Председавала је начелница округа Снежана Вучуревић, а главна тема састанка тицала се разматрања актуелне епидемиолошке ситуације на подручју округа.  

Износећи најновије податке, др Ждрале је поновио да је 10. јун неки гранични датум почетка другог “пика” првог таласа епидемије. Од тада је на територији округа забележено 158 случајева заразе. 

- Тренутно се на болничком лечењу налази 55 оболелих, а у кућној изолацији је 77 лица. На присуство корона вируса тестирано је 2844 лица, а у току је анализа још 27 узорака. У некој широј оцени, у оквирима Покрајине и државе, могу да кажем да је ситуација у Средњем Банату нестабилна, али да смо и даље међу регионима у којима је стање најповољније, јер број заражених најспорије расте и ситуација се држи под контролом. У поређењу с другим срединама, у првом “пику” је Средњи Банат убедљиво најбоље прошао, а у овом другом, још јачем “пику”, је међу најбољима. Сматрам да нема потребе доносити нове превентивне мере, али да не сме бити било каквог опуштања и да се до сада донете мере морају стриктно поштовати и спроводити, те апелујем на све грађане да се у складу с тим и понашају и заиста буду одговорни, а посебно апелујем на најактивнију популацију, између 20 и 40 година - рекао је др Ждрале.  

- Приоритетно је да сви заражени буду збринути, у капацитетима којима располажемо, а то су Ковид болница у Зрењанину, у коју је претворена Плућна болница, Инфективно одељење Опште болнице “Ђорђе Јоановић” и ковид амбуланте у свих пет домова здравља на територији Средњег Баната. Тренутно нисмо у могућности да обављамо комерцијална тестирања PCR тестовима - додао је још.

Начелник Полицијске управе Драгиша Војновић саопштио је да је безбедносна ситуација стабилна, али да нови проблем представљају јавна окупљања младих у вечерњим часовима у више делова града, након затварања угоститељских објеката, те да је појачан број обилазака полицијских службеника по тој основи, а појачани су и обиласци Ковид болнице и Опште болнице. Примећује се и благи пораст породичног насиља.

Директор Привредне коморе Зрењанин Предраг Станков рекао је да је привреда функционише и да је у привредним субјектима у округу епидемиолошка ситуација задовољавајућа, стриктно се поштују заштитне мере и нема заражених, осим спорадичних случајева који су одмах били решени. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5724/Stab_Okrug_23072020_0.jpg