Обележен Дан устанка народа Србије у Другом светском рату: сећање на историјске догађаје и поруке за будућност

У условима ванредних мера против епидемије изазване коронавирусом, у многим местима Србије данас се обележава 7. јул, Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора у Другом светском рату. Прошло је 79 година од историјских догађаја у Белој Цркви код Ваљева, када су пуцњи Жикице Јовановића - Шпанца, команданта Рађевачке партизанске чете, означили почетак оружаног отпора против окупатора. Три дана раније, 4. јула, Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео је у Београду одлуку о подизању устанка. Овај датум познат је и као “Дан борца” и последњих година га Град Зрењанин обележава заједно са Даном устанка. 

На споменик Народном хероју Жарку Зрењанину венце су положили представници Града Зрењанина, Средњебанатског управног округа, Министарства одбране и Војске Србије - Команде Гарнизона Зрењанин и градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР). У име Града Зрењанина венац су положили помоћник градоначелника Душко Радишић, заменик начелнице Градске управе Милош Королија и секретар Скупштине града Милан Мркшић.

Присутнима се потом обратио помоћник градоначелника Душко Радишић, указавши на значај подсећања на антифашистичку борбу и потребу сталног указивања на зло фашизма, како се више никада не би поновило. Подсетио је и на улогу српског народа у оба светска рата и припадност победничким коалицијама, на шта можемо бити поносни.

- Почетком Другог светског рата, ретко који народ у Европи имао је снаге да се супротстави фашистичкој Немачкој. Након капитулације Краљевине Југославије, српски народ изабрао је другачији пут и поносно стао на страну велике европске антифашистичке и слободарске коалиције. Народноослободилачка борба окупила је све родољубе, а међу њима су били и припадници других народа и нација које овде вековима складно живе. Иако је било покушаја, а има их и данас, да се умањи, па чак и негира значај антифашистичке борбе, историјске чињенице говоре да су у оба светска рата Србија и српски народ били на страни савезника и на страни победника. Никада наш народ није имао освајачких тежњи, нити је желео туђе, али није никада ни дозвољавао окупатору да некажњено покорава Србију и чини злочине на нашој територији - истакао је Радишић. 

Додао је и да су се у оба светска рата, на овом простору, уз наше суграђане борили и припадници братског, руског народа, те да је у борбама за ослобођење од фашизма 220 њих положило животе и своја имена уписало међу бесмртнике.
- Сећамо се данас свих жртава у борби против фашизма, одајемо им дужну почаст и поручујемо да њихове жртве никада нису и не могу бити узалудне, јер су дате за слободу, за будућност, за напредак, за Србију која има перспективу и сигуран развојни пут - поручио је са данашњег скупа испред споменика Жарку Зрењанину помоћник градоначелника Душко Радишић.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5715/Dan_ustanka_2020_0.jpg