Помоћник градоначелника Радишић и директор “Прекона” Поповић: све стране сагласне за измештање погона из града, упозната и надлежна министарства

Након притужби и протеста грађана, а како сви досадашњи покушаји и примењена решења нису дали одговарајуће резултате, на помолу је коначно решење дугогодишњег проблема у вези са емисијом непријатних мириса из зрењанинског предузећа “Прекон”. О томе су данас говорили директор тог предузећа Славко Поповић и помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић, који је најавио измештање погона са садашње локације, о чему су сагласне све стране - руководство предузећа, власници компаније “Матијевић” у чијем је саставу “Прекон”, као и Град Зрењанин, а с чим је упознат и Покрајински секретаријат за пољопривреду и обавештено и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, као и Министарство за заштиту животне средине. Договара се и састанак уз учешће свих страна, након ког ће бити познато више детаља о начину реализације предложеног пројекта. 

- Када смо с власницима фирме разговарали пре дужег времена, била су у оптицају три могућа решења овог проблема. Први, да се фабрика затвори, за шта нема било каквог правног основа. Друго решење је било да се инвестира у додатну опрему која би спречила емисију непријатних мириса на које се бројни наши суграђани жале. Покушало се с тим, али нажалост, уграђена технологија није дала жељене резултате и ефекте и треће решење, које смо тада понудили као опцију, било је да ћемо ићи на измештање погона. Сада су све стране сагласне и прихватају то решење, захваљујем се на томе власницима компаније “Матијевић” - рекао је Душко Радишић и подсетио да је овај проблем присутан дуже од 20 година и непосредно угрожава три зрењанинска насеља: Мужљу, “Доситеј Обрадовић” и “Зелено поље”. 

- Сада смо на најбољем путу да то коначно решимо и да измештање уследи врло брзо. Прва идеја, која не зависи само од локалне самоуправе, већ и од државе, односно надлежних министарстава, јесте да се направи одређена интеграција између државне кафилерије  “Енерго Зелена” из Инђије и “Прекона”, нека врста јавно-приватног партнерства, о чему се већ разговарало на састанку који је иницирао Град Зрењанин, а уз помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду и секретара Вука Радојевића. Ту је пронађен неки заједнички интерес и где би се уложила додатна средства у “Енерго Зелену”, како би се отпад из “Прекона”, али и неколико других војвођанских кафилерија, могао тамо да прерађује - објаснио је Радишић и предочио и другу могућност.  

- Ако не буде могуће решење на овај начин, град Зрењанин је припремио и предложио неколико локација за пресељење, на основу поклапања свих релевантних параметара - довољне удаљености од најближих насеља, повољне руже ветрова, могућности инфраструктурног опремања, а циљ је да више не буде било каквих притужби на емисију непријатних мириса. Такође, циљ је и да људи који овде раде, непосредно у погону или као кооперанти, задрже своја радна места, да се производња шири и да имамо нове инвестиције. Локална самоуправа понудила је и сву логистичку помоћ око проналажења нове делатности која би се обављала на садашњој локацији “Прекона” - навео је Радишић, који је активно укључен у сва дешавања око “Прекона” и повезује све субјекте који могу да овај проблем реше. 

У саопштењу упућеном јавности пре неколико дана, из предузећа “Прекон” истичу да “Прекон ДОО није кафилерија, да се у истом не уништавају лешеви животиња, већ се прерађује животињски отпад категорије “3” из кланичне производње (делови животиња закланих у кланици као безопасан отпад), од којих се добија прерађен протеин животињског порекла, топљена маст, међупроизвод за лабораторијске реагенсе, фармацеутску индустрију, козметичке производе и др”

Наводе да су и до сада, због специфичности материјала за прераду, у складу са свим прописима из ове области, а имају у плану и за убудуће, да константно улажу и унапређују производњу и максимално обезбеђују редуковање евентуалних непријатних мириса.

“Ова грана привредне делатности је само једна карика у производном ланцу, од производње на њивама до прерађивачко-прехрамбене индустрије, чијим би престанком рада дошло до уништења целокупне кланичне индустрије у Србији са 1.000 регистрованих кланица. Оно што чини глобални проблем целокупне наше друштвене заједнице је тај што у Србији, поред “Прекон” (за прераду категорије “3”) ради још “Жибел” из Бачке Тополе, док као кафилерија за спаљивање лешева животиња активно ради само погон “Напредак” у Ћуприји и од недавно поново ради “Енерго Зелена” у Инђији. Чињеница је да су за све кланице у Србији то веома мали капацитети за сакупљање, прераду и уништавање животињског отпада, што се мора хитно решавати на нивоу државе. Овај проблем очекује све нас у врло блиској будућности и много је већи и озбиљнији од “проблема“, који се приписује “Прекон-у”, наводи се, између осталог, у саопштењу. 

Директор “Прекона” Славко Поповић истиче да су врата предузећа отворена за све који желе да добију адекватну информацију о њиховом раду и напорима који се чине да се овај проблем реши, али да се, упркос томе, у јавности износе бројне неистине и заблуде, како о самој производњи, тако и о саставу емитованих честица. 
“Активно смо укључени у читаву ову причу и нама је такође у интересу да се проблем реши. Предузеће послује у складу са важећим законским прописима и поштује све стандарде предвиђене за ову врсту делатности. Држава је одредила три параметра која се обавезно мере од стране овлашћених лабораторија, у самом погону и на контролним местима од стране Завода за јавно здравље у Зрењанину. Ни једно досадашње мерење није показало прекорачење било које граничне вредности. Улагања у додатну опрему, која нису била мала, дала су одређене резултате, али смо свесни да проблем непријатног мириса и даље постоји и прихватамо измештање на локацију која буде одабрана. У релативно кратком временском року, месеци су у питању, могуће је подићи нови објекат и монтирати потребну опрему, а од града имамо обећање да ће све дозволе бити прибављене такође у најкраћем могућем року. Сасвим је сигурно да смо ушли у процес који ће дати резултате, односно трајно решити овај проблем”, истиче Поповић. 
 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5723/Radisic_Prekon_0.jpg