Чишћење Бегеја стигло до “малих улица”, укључују се и грађани - на појединим местима река “проширена” више од 30 метара

Чишћење Бегеја, уклањање трске и уређења приобаља стигло је у зону тзв. “малих улица”, односно дела леве обале између насеља “Ружа Шулман” и железничког моста. Радове је јуче, у друштву представника извођача, ЈВП “Воде Војводине”, Милице Гаврић и Љуба Јањића, обишао председник Савета МЗ “Доситеј Обрадовић” и доскорашњи помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић. 

Након уређења десне обале, у насељу “Берберско”, Бегеј је овде попримио сасвим другачији изглед. Како истичу у “Водама Војводине”, река је на појединим местима, практично, “проширена” за више од 30 метара, јер је толико уклоњено трске и растиња с обе стране. Имајући у виду да је ширина речног корита око 70 метара, Бегеј је визуелно двоструко шири него што је био, и то је оно што је видљиво на први поглед. 

Душко Радишић се захвалио на сарадњи Покрајини и ЈВП “Воде Војводине”, истакавши да су заједничким радом, трудом и средствима постигнути одлични резултати. Каже да се већ у овој фази радова могу сагледати ефекти и да још интензивније треба приступити плановима за даље уређење обала и градњу адекватне пешачке комуникације између два моста - лучног пешачког и железничког. Посебно се осврнуо на акцију коју су спровели становници насеља “Ружа Шулман”.

- Они су се самоиницијативно организовали и на једном делу обале посекли растиње, тако да је већ сада могуће без проблема прићи реци, а ми ћемо овај посао наставити. Простор између стамбених зграда и Бегеја представља велики потенцијал и изузетну могућност за пријатан боравак у природи и жеља нам је да ово насеље поново “сиђе” на реку, као што је то било седамдесетих година прошлог века. Деценијама је Бегеј занемариван и од њега се бежало, и дошли смо у ситуацију да, иако река протиче кроз цео град, ни једно стамбено насеље ван центра града нема адекватан прилаз њеним обалама. Изградњом пристана и шеталишта у његовој зони учинили смо први значајан корак ка томе, а оно што следи је планирање и градња пешачких и бициклистичких стаза у што већој дужини. Наравно, и одржавање реке и спречавање сваке врсте загађења - истакао је Радишић након јучерашњег обиласка радова.          

Насеље "Ружа Шулман", с Бегеја, почетком седамдесетих година прошлог века

Указао је и на одређене проблеме који су, уклањањем трске и чишћењем приобаља, “испливали” на површину, а тичу се нелегално подигнутих објеката у зони инспекционе стазе на десној обали, у насељу “Берберско”, ограђених парцела до саме воде, бетонираних платоа, талпи и слично.  
- Део обале је, најблаже речено, узурпиран и грађани који су то учинили ће бити замољени да такве објекте сами уклоне, како би се изградила инспекциона стаза и ставила у функцију, првенствено због одбране од поплава и одржавања обале, која је овде најнижа и практично се на овом делу брани читаво насеље “Берберско”. У супротном, укључићемо у поступак инспекцијске службе, јер без адекватног одржавања обале сав овај посао који је урађен биће узалудан - навео је Радишић.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5743/Begej_ciscenje_26-08-2020_0.jpg