Оживљавање бродоградње у нашем граду - највећи речни танкер гради се у “Бегеју”

Помоћник градоначелника Драган Ћапин обишао је јуче зрењанинско Бродоградилиште “Бегеј Шипјард” где се ради на изради највећег речног танкера на свету. 
У том бродоградилишту тренутно је запослено 160 радника, а по речима директора Марка Гудовића, сви они су из Србије и у плану је да се број запослених повећа на чак 250. 

 

 

Он је, говорећи о изради тог речног танкера рекао да ће пловило, чији је наручилац нафтна компанија “Шел”, бити дужине 135 метара, тежине 855 тона и да ће због тога бити рађен из два дела. 
Очекује се да ће брод бити довршен и поринут у бродоградилишту “Шипјард Бомекс 4М” у Перлезу.
 

 

 

Запослени на изради тог брода, од којих су неки и радници некадашњег Бродоградилишта “Бегеј” које је отишло у стечај, не крију задовољство због поновног оживљавања бродоградње у нашем граду.

 

 

"Рубикон Шипинг Компани" из Београда постало је власник имовине "Бродоградилишта Бегеј" у стечају 2016. године када је одлуку о томе донео Одбор поверилаца прихвативши понуду "Рубикона" чија је вредност била 96 милиона динара.

 

 


Поред бродоградилишта “Бегеј”, компанија “Рубикон” од новембра 2019. године поседује и бродоградилиште “Бомекс”, које су такође купили из стечаја, и уз та два бродоградилишта, тренутно у Европи не постоји компанија са већим капацитетом за производњу пловила.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5734/PosetaBrodogradilistu_029.jpg